Предизборният дебат преди втория кръг на местните избори в Ботевград се превърна в надвикване както на площада, така и в студиото на „Тази сутрин”. Дългогодишният кмет Георги Георгиев и съперникът му Иван Гавалюгов заложиха повече на размяната на обвинения (вкл и в липса на първите 7 години), отколкото на сблъсъка на идеи.

Двамата успяха да се скарат даже за това какъв е бюджетът на Община Ботевград и дали местният баскетболен клуб „Балкан” е съществувал през 2003 г. и по време на чие управление са били най-силните му години.

ГЕРБ сне доверието си от Георги Георгиев, който е разследван за длъжностни престъпления. Някои от нередностите в Ботевград лъснаха след разследвания на bTV.

Днес той донесе в студиото книга с успехите си. Кметът обясни, че 8-те хиляди бройки са му стрували 6000 лева. Дал ги от джоба си, както дал и 1000 лева на шофьора си, който е в платен отпуск от общината по време на кампанията.

Обяснението за тези средства: „Цял живот аз съм работил като директор, взимал съм директорска заплата”.

Изчезналите павета

Гражданин на площада запита какво се е случило с 500-те тона павета, демонтирани при ремонт в центъра на града преди години. В този момент група хора реагира бурно и се опита да го заглуши – както правеше при всяка критика спрямо Георги Георгиев.

Иван Гавалюгов обясни, че като общински съветник е задавал официално въпроса за настилката и получил отговора, че е използвана за насипване при строителство (макар паветата да струват около 2 лева бройката) или е била продадена без да е заприходена като общински актив. В същото време подобни павета се появили в кметски имот, определен от опонента му като „имение”.

Обяснението на Георгиев тръгна от „за първи път чувам” до това, че всъщност изваденото от булеварда е било продадено на няколко фирми по цени, определени от специална комисия. На забележката на Гавалюгов, че това е станало без търг, кметът му отговори, че е невъзпитан и че става дума за компромат.

На друг въпрос на граждани – за незаконната сеч, кандидат-кметът посочи, че „явно 12-годишното управление на Георги Георгиев не успя да се справи. Не мога да кажа убедено, че я толерира, но не прави нищо от това, което законът му дава, за да въведе ред”.

„Няма българска община, която да се справи с този проблем – това по закон не е вменено на общините”, отговори градоначалникът.

Пречиствателни станции и мръсна вода

Двамата имаха сериозен сблъсък по темата с водния цикъл на Ботевград. Гражданин запита защо проектът е заложен чак в края на мандата, при което беше освиркан на място, а Георги Георгиев заяви, че става дума за човек, уволнен за корупция преди 10 години.

Кметът посочи, че 8 пречиствателни станции са били изградени до момента, а през следващия програмен период са били заложени още две. „Няма такава българска община, в която всяко населено място има пречиствателна станция”, похвали се Георгиев.

Гавалюгов го репликира, като посочи, че водопреносната мрежа не е била сменена. Той допълни, че пречиствателните станции са били оборудвани с много енергоемки озониращи системи, а в същото време сметките им за ток са били скромни т.е. вероятно не са работели.

Кметът обаче беше категоричен, че ако Гавалюгов го победи не само, че няма да се надгради построеното, но и ще бъде съсипано.

Бил Гейтс от Ботевград

Сред най-честите критики към Гавалюгов откъм площада бяха, че кабелите на неговата интернет мрежа са опасали целия Ботевград. Георгиев онагледи ситуацията със снимки, на които се виждат десетки разклонения от стълбове.

Така и не стана ясно обяснението на опонента му, който смени темата в друга посока – че общината е изградила незаконна далекосъобщителна система за видеонаблюдението в града.

Граждани обвиниха Гавалюгов, че всява етническо напрежение. Той отрече и заяви, че иска да развива общината така, че хората да не я напускат.

Георгиев на свой ред каза, че 12 години е бил кмет и на българи, и на роми. Той заяви, че не се чувства като феодал.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете