Ще изчакаме Бойко Борисов да вземе решение относно назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

Това заяви пред журналисти съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов след продължилата час и половина среща на националистическото обединение с премиера в Министерски съвет.

През последните 2 дни ПФ имаше изключително остри изказвания срещу Исмаилов, като даже заявиха, че заради него може да оттеглят подкрепата си към правителството.

Самият Исмаилов заяви, че ако неговата личност е проблем, ще подаде оставка. Военният министър Николай Ненчев пък се застъпи за него и заяви, че "за" назначението е и премиерът Бойко Борисов.

Сега тонът на националистите беше смекчен и те подчертаха, че не са поставяли ултиматуми.

„Не желаем да събаряме правителството в навечерието на зимата. Подхождаме изключително отговорно, отговорни патриоти сме и точно защото сме такива не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента”, подчерта лидерът на НФСБ.

Точната формулировка, която са поставили пред премиера за Орхан Исмаилов е била "Това лице за това място за нас е неприемливо".

„Срещата мина доброжелателно от двете страни. Бяхме приети и изслушани нашите аргументи. Няма какво друго да направим, освен да изчакаме министър-председателя да вземе решение по този въпрос”, коментира Симеонов. Той посочи, че Бойко Борисов е поискал време, за да се запознае със случая.

От думите на националиста се разбра, че ако Орхан Исмаилов остане зам.-министър, колективният орган на ПФ ще вземе решение дали да остане във властта.

„Просто при нас така стоят нещата, че това е заложено в нашите програми и ние не можем да приемем назначаването на представители на партии изградени на етнически принцип или пък на такива, за които има много основателни съмнения, че обслужват външни интереси. Не можем да допуснем представители на такива партии да заемат отговорни постове. До момента няма драма. Има желание от двете страни за решаване на проблема”, допълни Симеонов.

В отговор на въпрос дали са представили на премиера конкретни данни, уличаващи Исмаилов в рисково за сигурността поведение, той отговори, че са маркирани някои детайли.