Патриотичният фронт излезе с декларация срещу предложението на Европейската комисия за разпределение на нови нелегални емигранти между държавите от ЕС.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ, призова правителството и парламента да поискат на страната ни да се даде статут на държава в извънредно положение, какъвто имат Гърция и Италия.

„Предложението на Европейската комисия за "разпределяне" на нелегални емигранти, често погрешно наречени "бежанци", е несправедливо, несолидарно и противоречи на българските национални интереси. В него България е третирана не като държава в извънредна ситуация, подобно на Италия и Гърция, а като една от държавите-членки, които трябва да приемат още нелегални емигранти от Италия и Гърция. България е страна с най-нисък стандарт на живот и брутен вътрешен продукт в Европейския съюз, следователно е и най-трудно да издържа нелегалните емигранти, които вече са на наша територия. Разпределени пропорционално спрямо броя на населението на държавите-членки, емигрантите на наша територия са вече много повече, отколкото в други държави-членки”, пише в позицията на патриотите.

В сряда Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в Европейския съюз. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години.

За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин.