Позицията на Патриотичния фронт за назначението на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов по предложение на Реформаторския блок ще стане ясна до 24 часа. Това каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на формацията и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

НФСБ вече излязоха с позиция срещу назначението на Исмаилов. Симеонов заяви, че заканата да оттеглят подкрепата си от правителството била сериозна. Лидерът на НФСБ  уточни, че текат разговори с ВМРО за общата позиция на ПФ.

Според неофициална информация , по-късно през деня премиерът Бойко Борисов е приел в министерския съвет Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с цел да обсъдят въпроса.

"Моля да изчакате още 24 часа. Трудно се взема решение за прекратяване на подкрепа, защото то може да доведе до събаряне на правителството и извънредни избори. Това е
отговорно решение", коментира Симеонов.

"Това е поредният опит да решим по един сравнително безболезнен начин въпроса. Но ние държим на нашата позиция и затова търсим решение чрез всички средства", каза Симеонов.

Той уточни, че няма "търкания" между него и Каракачанов. В коментар на декларацията на ДПС в защита на назначението на Орхан Исмаилов Валери Симеонов заяви, че се е видяло, че двете етнически партии - ДПС и Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок, били двете страни на една и съща монета. "Явно това са две протурски партии, които работят в синхрон", коментира той.

Валери Симеоновов отрече позицията им срещу назначението на Орхан Исмаилов да е дискриминационен акт. "Да сте чули да сме против назначаването на хора с турско-арабски имена, да сте чули да сме казали нещо против Вежди Рашидов, против назначаването на заместник-областен управител на Кърджали? Не. Не ни  упреквайте в нещо, в което нямате основание", призова той и допълни, че в НФСБ членували и турци.

"Ние сме за уважаване на етносите. Но този човек не може да бъде там, защото е представител на една протурска партия. Някой направи ли си труда да види, че всичките му текстове във Фейсбук са на турски език? Този човек е позор за Министерството на отбраната", каза още Симеонов.

Красимир Каракачанов заяви, че е нормално назначения, които предизвикват спорове в обществото, да се съгласуват. За предстоящата среща с премиера Бойко Борисов Каракачанов каза, че очаквал да водят нормален разговор.

Лидерът на ВМРО определи декларацията на ДПС в защита на назначението на Орхан Исмаилов като "димна завеса". "ДПС не са никакъв защитник на българските турци и мюсюлмани в България, те 25 години ги капсулират, затварят и ги поставят в една феодална зависимост", коментира Каракачанов.