Патриотичният фронт поиска лицензите на ЕРП-тата
Настояват и за по-широки правомощия на ДКЕВР
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Електричество
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отнемане на лицензите на енергийните дружества, проверка на електромерите им и нови правомощия на ДКЕВР поискаха от Патриотичния фронт, след като се разбра, че някои потребители са получили по две фактури, а други имат измервателни уреди с неточни часовници.

От националистическото обединение твърдят и че има множество сигнали на граждани за надписани сметки.

Проверки на ЕРП-тата заради сметки и електромериДепутатите викат представители на компаниите в ресорната комисия

„Държавните институции този път заявиха, че започват проверки, което е окуражително, но настояваме за гаранции, че сега произволът на монополистите ще бъде овладян”, пишат в декларацията си от ПФ.

Сред конкретните мерки се посочва продължаване на процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН, започната от предния състав на ДКЕВР заради извършени прехващания на задължения на НЕК към тях.

„Според чл. 69 от Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти, а нарушенията по тази глава са основание за отнемане на лиценза”, припомнят патриотите.

Те настояват за нови законови правомощия на енергийния регулатор по текущ контрол на отчитането на потребената енергия, като конкретни текстове ще бъдат предложени от народните представители от ПФ.

Националистите искат и проверка на електромерите в лаборатории на БАН или Техническия университет, за да се установи дали софтуерът им може да бъде манипулиран.

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре