Патриотичният фронт няма да подкрепи програмната декларация, предложена от ГЕРБ и Реформаторския блок след няколко дни на продължителни преговори. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Националния фронт за спасение на България, изпратено до медиите късно вечерта във вторник.

„Патриотичният фронт счита, че предложената програмна декларация сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ПП ГЕРБ и КП „Патриотичен фронт”, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. 

От съобщението става ясно, че националистическите формации ще настояват за промени в декларацията. „Парламентарната група на „Патриотичен фронт” не може да подкрепи въпросния документ в този му вид. Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление”, се казва още в позицията.

В състава на бъдещия кабинет, чийто премиер ще бъде Бойко Борисов, се очаква да има 11 министри на ГЕРБ, 6 на Реформаторския блок и един на АБВ. Подкрепата на Патриотичния фронт е необходима за формиране на мнозинство в парламента, тъй като общият брой на депутатите на трите партии от бъдещото управление е 118.

Лидерите на ГЕРБ и РБ нееднократно подчертаваха необходимостта от формиране на стабилно мнозинство в Народното събрание, за което са необходими гласове и на Патриотичния фронт.