Патриотичният фронт настоява да има зам.-министър на отбраната и действително предлага за поста човек с убеждения с хитлеристки уклон. Потвърждението стана ясно от думите на лидера на Националния фронт за спасение на България и съпредседател на ПФ Валери Симеонов в предаването „Лице в лице” по bTV. Симеонов обаче уточни, че това е само едно от предложенията и „право на премиера е да избере”.

Става дума за кандидатурата на Иво Антонов, който и в момента работи във Военното министерство като експерт по войнишките паметници. В социалните мрежи обаче бързо се разпространи негова снимка край танк с дясна ръка, вдигната в нацистки поздрав.

„Вероятно е хитлериски поздрав, да, но ние не сме обявили предположенията. Аз си го обяснявам това с неговото неизживяно детство. Този човек в момента си върши добре работата, отговаря за българските паметници в чужбина”, коментира Симеонов.

„Когато се извърши проверка и той не отговаря, той няма да бъде назначен. Уважаваме правото на министър-председателя да избере. Всеки има такива залитания в тийнейджърството си”, допълни Симеонов.

Преди дни Патриотичният фронт обеща да не оттегля подкрепата си за кабинета „Борисов” при условие, че получи постове като партията на Корман Исмаилов. Тези претенции възникнаха около назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София.

„Предложили сме няколко кандидатури за двете позиции. Държим на тях, за да има прозрачност на другите”, подчерта Симеонов.

ДПС и етнизацията

Лидерът на Патриотичния фронт коментира темата с престъпността в ромските гета, възникнала след изказването на здравния министър Петър Москов за достъпа на линейки до тях. Той отхвърли критиките на ДПС, като настоя, че партията на Ахмед Доган и Лютви Местан „носи голяма отговорност за разделянето и етнизирането на обществото”.

„Където управляват техни кадри, винаги го има. Това се прехвърля и на по-ниски нива, на поръчките, които се възлагат от общинската администраиця. Положението е трагично в смесените райони”, заяви Валери Симеонов.

„ДПС не обслужва интересите на турския и циганския етност, а да ги държи необразовани, за да манипулира страховете им. Това е парламентарно-комерсиална група – те са си купили изборите с пари. Как ще си обясните подкрепата им във Видин, Монтана, Бургас. Това е чисто купен вот, стройна организация, качване по рейсове и връщане обратно. Непрекъснато ни провокират с претенции и определения, че сме ксенофоби”, допълни още Симеонов.

„Процесът да бъде овладян, циганската престъпност няма да остане безнаказана”, заяви още той.