Липсата на праволинейност в политическите изказвания продължава пореден ден, когато се говори за сформиране на нов кабинет. Лидерите на партиите в парламента се надпреварват да променят позициите си в рамките само на часове в зависимост от това накъде задуха политическият вятър.

„Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО може да бъде много стабилен съюзник и много сериозен противник”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на НФСБ Валери Симеонов, веднага след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака, че от ЕНП са го скастрили именно заради възможността ПФ да им бъде партньор.

На въпрос дали това е заплаха, отправена към ГЕРБ, Симеонов отговори: „Никого не заплашваме. ГЕРБ са в правото си да съставят правителство, каквото желаят”.

Попитан дали този ход е неочакван за него Симеонов каза, че след тези резки промени в мнението на различните партии в последните дни започва да свиква с това, че няма нищо неочаквано. „Точно във връзка с тези резки промени в диаметрално противоположни позиции, които се заемат от политическите сили напоследък, ви предлагам да изчакаме г-н Дол да си замине след няколко дни, пък може да има и промяна”, заяви Валери Симеонов.

 

Малко по-рано през деня той каза още: „Не е лошо в правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, с евентуално участие и на експерти от Патриотичният фронт, да влязат и специалисти на БСП, АБВ и ББЦ”.

Това му пък изказване бе провокирано от продължаващото и днес настояване на Реформаторския блок в съставянето на новия кабинет да влязат и патриотите – нещо, което бе изключено по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред bTV вчера Божидар Лукарски от РБ заяви, че ще се търси тристранна среща ГЕРБ-РБ-ПФ. Същото повтори тази сутрин и Радан Кънев.

 

Както и вчера, Симеонов уточни, че до момента нямат покана за такива разговори, но повтори, че решението на Политическия съвет на коалицията е да не участват с политически лица като министри, тъй като нямало смисъл да поемат постове, от които нищо не разбират.

„При нас решенията, за разлика от партии, които действат като еднолични търговци, се вземат от колективен орган, има такова решение на Политическия съвет, втори път е препотвърдено, в момента така стоят нещата и засега няма необходимост да се променя позицията. До голяма степен ГЕРБ действа като едноличен търговец, такава е и "Атака", каза той.

Валери Симеонов изрази оптимизъм, че съвсем скоро ще има кабинет. „Първо се подписва програма, след това се говори за правителство, заяви той и уточни”, че ПФ е конструктивна политическа сила, склонна на отстъпки.