Ново покачване на напрежението сред управляващите. Според лидера на АБВ в оставка Георги Първанов, комуникацията в коалицията не върви добре.

Следващата седмица ще има среща на високо равнище на АБВ с ГЕРБ. След като свидетелства по делото срещу бившия разузнавач номер едно Кирчо Киров, Първанов коментира ситуацията в коалицията.

„Формите за взаимодействие вътре в коалицията са неработещи", посочи президентът (2002 г. – 2012 г.).

Целта на АБВ обаче не е да събаря правителството, а да го оздрави, допълни Първанов. Според него голямата проверка ще дойде с гласуването на пенсионната реформа.

За нея социалният министър Ивайло Калфин получи лична похвала от премиера.

„Самият вицепрезидент господин Калфин многократно е подчертавал, че той е там и като представител на АБВ не в лично качество. И в момента когато се получи, ако все пак това стане, някакъв разрив в коалицията, ако АБВ влезе в друга роля, в опозиция, той няма да бъде министър”, подчерта Първанов.

Ивайло Калфин потвърди думите на партийния лидер: „В правителството работя добре и си върша работата, но аз съм представител на АБВ, но когато дойде партията вземе политическо решения аз ще го изпълня."

За среща между АБВ и ГЕРБ потвърди и вътрешният министър Румяна Бъчварова: „Предстои една среща, на която ще уточним позициите си, следващата седмица.

Първанов отправи критики и към секторите „икономика”, „отбрана” и „външна политика”. Министрите там са от средите на Реформаторите.

„Мислим, че трябва да бъде по-въздържани изказвания за хора от ранга на г-н Първанов е недопустимо”, отговори Найден Зеленогорски от ДБГ.  

До дни ще стане ясно дали усмивките, запечатани от времето, когато се формира правителството, ще останат.