За нас направените предложения за промяна в Конституцията относно съдебната власт са неприемливи. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Ще имаме възможността по всеки един от пунктовете на промените да коментираме и да изразим възраженията си. Това не е промяна, която може да направи съдебната власт по-ефективна. Няма да бъдем вносители на такива предложения и ще отстояваме своята визия, изразена в предложения в нас проект по Закона за съдебната власт”, заяви Първанов.

Той обяви още, че АБВ има готовност да подкрепи подписката на БСП за сезиране на Конституционния съд за дълга от 16 млрд. лева. „Предложил съм на председателя на БСП Михаил Миков да направим една среща на наше ниво и да изясним проблема”, каза той.

„АБВ има свое политическо решение да подкрепи тази подписка, ако не достигат нашите подписи. Искаме този въпрос да се изчисти и изясни. Скептичен съм, че това предложение, което е написано би могло да мине през Конституционния съд”, заяви още Първанов.

За напрежението в Гърменско лидерът на АБВ заяви, че „това е най-лошият възможен сценарий да етносираме изборите и политиката”. „Има такива опити. Някой се опитва да лови риба в мътна вода”, допълни той.

„Държавата трябва да си свърши работата, свързана с подобен род незаконни застроявания и които са в противоречие с обществения ред. От друга страна, държавата трябва да респектира всички онези, които се опитват да провокират напрежение”, обясни Първанов.

По думите му след Гърмен може да се случат такива неща в много от българските общини, включително и в големи градове. „Има опасност от гърменизация на политическия изборен процес”, каза още Георги Първанов.