Цялото ръководство на АБВ ще подаде оставка пред Националната конференция на партията през април и ще поиска вот на доверие. Това съобщиха за bTV ог ръководството на АБВ. Решението е било взето в сряда вечерта след гласуването на външния дълг.

Преди това председателят на АБВ Георги Първанов обяви, че подава оставка в телевизионно интервю. Президентът в периода 2002 - 2012 година определи гласуването на депутатите партията като политическа грешка.

"Ще подам оставката си на първото заседание на Националния съвет на партията", каза Първанов.

От партията му обясниха пред bTV, че решението за оставката на ръководството е нарушената комуникация с депутатите.

ПГ на АБВ смени рязко позицията си минути преди ключовото гласуване и подкрепи ратификацията. Цяла седмица преди това от АБВ категорично бяха на позиция, че няма да гласуват "За".

Ключова роля в обрата изигра вицепремиерът Калфин, който обяви в парламента, че подкрепя договора с четирите банки и намекна, че може да подаде оставка от кабинета, тъй като ПГ няма да подкрепи дълга.

"Без съмнение има промяна на позицията на АБВ и аз искам да се извиня на нашите избиратели за този факт. Парламентарната ни група, може би заради липса на комуникация между нас, е решила в последния момент, че онова, което е казал министър Горанов с редуцирането на тези 2 млрд. лева от дълга, условно и неангажиращо, и обещанието да се направи някаква инвестиционна програма в бъдеще време, когато и да е, очевидно е удовлетворило нашите депутати и те са подкрепили дълга", завява Първанов цитиран от пресцентъра си.

Депутатите от АБВ: Не сме предатели

„Ние не сме предатели, ние сме хора с разум”, коментира в кулоарите на парламента заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Кирил Цочев. Той допълни, че парламентарната група е за „стабилно управление на държавата”.

„Политическа криза в доверието на ниво политическо ръководство и на ниво партия няма. Става дума за еволюция в отстъпките за дълга, който държавата трябва да поеме и плати”, обяви депутатът Михо Михов на брифинг в Народното събрание.

„Вчерашното наше решение бе взето в присъствието на трима заместник-председатели на АБВ”, подчерта той. Стана ясно обаче, че Георги Първанов не е бил уведомен за това решение.

„Избегнахме популизма на БСП и „Атака”, бяхме в сферата на прагматизма”, посочи още Цочев. Той обяви, че България не трябва да фалира или да се обяви мораториум по дълга, а да се платят задълженията, които държавата има.

„Нямаме намерение да подаваме оставка, парламентарната група е тук, ние сме в демократичен режим на работа. Не очаквайте сензация, че АБВ се разпада, групата напуска, напускаме коалицията, Калфин подава оставка. Ще работим за стабилност на държавата”, категоричен бе Цочев.

От думите му стана ясна, че в АБВ дори считат за свой принос заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че 2 млрд. лв. от въпросните 16 млрд. лв. няма да се наложи да бъдат използвани. „Ние предложихме още от самото начало редуциране на дълга с 2 млрд. лв. и в последствие в разходната част, в дефицита на бюджета в следващите три години, да се обсъждат възможности за инвестиционна политика и на фонд, който да помогне за развитието на икономиката в страната, за развитието на малки и средни предприятия. Това, което стана вчера, е благодарение на АБВ. Това е малка победа. Ще контролираме дали това, което е джентълменско споразумение, ще бъде спазено”, обеща Цочев.

От АБВ не успяха да отговорят категорично какви разговори са имали с Георги Първанов от вчера от днес, като единствено потвърдиха, че са се чули. „Ако има някаква липса на комуникативност между парламентарната група и политическото ръководство, това е друг въпрос, но решението не е взето без знанието на партийното ръководство”, уточни той, но потвърди, че лидерът Георги Първанов не е знаел за решението на депутатите от АБВ.

Малко по-късно секретарят на парламентарната група на АБВ Иван Иванов обясни, че „телефоните не винаги работят” и поради тази причина Първанов не е бил уведомен. „Първанов е човекът, заради когото има АБВ. Ние не бихме си позволили различие от неговото мнение. Изключено е. Вчера ние бяхме в парламента, а в парламента нещата изглеждат другояче. Има отговорности, които няма как да не поделим. Има партньорства, на които не може да се обърне гръб”, коментира Иванов.