Рязък обрат в позицията на Георги Първанов настъпи само за денонощие. След като в четвъртък той обяви, че подава оставка като лидер на АБВ заради поведението на депутатите от партията, които подкрепиха новия заем от 16 млрд. лв., в петък той заяви, че има пълно доверие на парламентарната група.

„Вярвам на парламентарната група. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел до край решенията на изпълнителния съвет, е друга история”, заяви Първанов.

„Трябва да тълкувате моята оставка като протест към онова, което става в парламента изобщо“, допълни той.

В същото време зам.-председателят на АБВ Румен Петков обяви пред bTV, че партията няма да приеме оставката на лидера си.

Ден по-рано той изрази възмущение от обрата в позициите на депутатите от АБВ, които подкрепиха дълга, въпреки позицията на партийния си лидер. Това доведе до обяснения за недоразумения в комуникацията и уверения в лоялност от страна на депутатите.

„Решения, каквито има да се вземат, ще се вземат на 6 март, когато ще има Национален съвет на партията”, каза още Първанов. По думите му в Народното събрание е бил одобрен един дълг, в който „има кухи и надписани числа, които не са добре структурирани и това е признал и самият министър Владислав Горанов”.