През следващата седмица ще бъдат гласувани промени в Закона за референдумите, но се очаква те да бъдат минат през Пленарна зала заедно с окончателната редакция на въпросите, поставени от президента Росен Плевнелев. Това каза във Варна президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов.

Той Първанов припомни, че от АБВ са настоявали да се редактира поне единия от въпросите, засягащ мажоритарния вот.

„Продължавам да твърдя, особено в качеството си на един от първите идеолози за мажоритарното гласуване в България, че въпросът да се избират част от народните представители мажоритарно не означава нищо. Това не дава никаква информация на избирателя и допускам, че това ще демотивира избирателите да гласуват така мощно, както декларират социологическите проучвания”, отбеляза той.

По думите му вместо промени в Закона за политическите партии, които да засегнат финансирането и регистрацията им, са били хванати три въпроса от изборното законодателство.

Първанов допълни, че смята цялото допитване за „рисково” и втори неуспешен референдум след този за АЕЦ „Белене” може да компрометира идеята за пряката демокрация.

„Впрочем, когато президентът инициира един референдум и ако той не постигне желания резултат, ако отговорът не е този, който желае държавния глава, няма нищо по-естествено от това, както е направил едно време президентът дьо Гол, държавният глава да си подаде оставката, защото това е своеобразен вот на недоверие”, категоричен бе лидерът на АБВ.

Той апелира към организиране на дискусия в тази насока.

Съдебна реформа, ама по друг начин

По отношение на съдебната реформа той заяви, че онова, което искат мнозина е постижимо и чрез промени в Закона за съдебната власт, които от АБВ са предложили в специален законопроект.

„Няма нужда от тези промени в конституцията, които се предлагат, а да не говорим, че те са спорни. Продължавам да смятам, че намаляването на мандата на съдиите или разделението на ВСС, или пък предоставяне на правото на всеки съд да сезира Конституционния съд, няма да ускори правораздаването, а по-скоро ще постигне обратния ефект”, категоричен бе Първанов.

Кандидат-кметско

Лидерът на ПП АБВ коментира и предстоящите местни избори, като посочи, че преди два дни Изпълнителния съвет на партията е одобрил на първо четене първата вълна от предложения за кандидат-кметове. Имената са 49 на брой, като някои от тях са кандидати на АБВ, а за други се дава подкрепа.

„Това ще бъде принципът и подхода в следващите дни, а до края на месеца ще одобрим всички направени номинации от нашите общински съвети. Амбицията ни е в почти всички общини да имаме кандидати, но ще подкрепим по-добрия кандидат. Мога да кажа, че твърде малка е вероятността за подкрепа на кметове на ГЕРБ, в тези избори по-вероятното е да бъдем конкуренти”, каза още лидерът на АБВ.

Той направи уточнение, че е възможна подкрепа на кметове на общини, които видимо са силни и правят всичко възможно за развитието на населеното място.