Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че иска конституционни промени, свързани с президентските избори, предаде БГНЕС. Според него, при голяма разлика на първи тур, не трябва да се провежда втори – даже и при ниска активност. Освен това той е против ограничението кандидатите да са български граждани по рождение.

''Смятам, че изискването за избирателна активност на първи тур на президентските избори следва да отпадне”, заяви той по време на дискусията ''Президентски дебати 2016. Президентът - лидер или придатък''.

Така, ''ако някоя кандидат-президентска двойка е получила повече от половината от подадените гласове, при това със сериозна преднина, да кажем с 64% на първи тур, какъвто случай имаме в нашата история, първият тур ще бъде провален единствено от ниската избирателна активност”, отбеляза Първанов.

Освен това според президента (2002 г. – 2012 г.) е излишно и условието президентът да бъде български гражданин по рождение: ''Особено с оглед смисъла, който Конституционният съд вложи в това понятие през 1996 г. Смятам, че по отношение на гражданството изискванията за президента следва да бъдат приравнени с тези за народните представители, т.е. да има българско гражданство, което да е изключително, тоест да нямат друго гражданство освен българско''.

Според Първанов от доста време има нужда от различни конституционни промени. От доста време дебатираме за това колко съдии и прокурори могат да се съберат на върха на една игла. Така разбираме конституционната реформа, посочи той.

Освен това той посочи, че АБВ ще проведе широки консултации в полза на някоя категорично национално значима и обединителна фигура. ''Това твърдя не е израз на слабост. Правим го, защото сме убедени, че най-сетне трябва да се случи нещо подобно в българската политика, особено в изборите за президент.''

Първанов посочи, че АБВ отдавна се опитва да предизвика такъв диалог, но среща високомерието на БСП.