Бидейки съпричастни към управлението, ние се опитахме да бъдем социален коректив. Мисля, че Ивайло Калфин като вицепремиер и министър на труда и социалната политика, го направи блестящо. Това коментира лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов, цитиран от Фокус.

Днес партията на президента (2002 г. – 2012 г.) избира на вътрешни избори нов председател, като той е един от номинираните.

„Той (Калфин – б.р.) предложи един пакет от социални закони, свързани с пенсионната реформа и семейните добавки за деца. Изобщо социални пакети, които покриват нуждите на всички възрастови категории. Това означава, че като социален коректив се справяме добре, но оттук нататък трябва да започнем да формираме своята алтернатива по редица въпроси, по които сме несъгласни с водените политики", обясни Първанов.

Той поясни, че не става дума за отношението към един или друг министър, а за управленски визии, разписани в конкретни законопроекти: "АБВ започва да се развива като една своеобразна вътрешна алтернатива".

„Този пряк избор, първи по своя характер в левицата, е знак за необходимостта от пряка демокрация в отделните партии”, коментира по отношение на процедурата в АБВ Първанов. По думите му има все по-голяма нужда и от вътрешно партийни референдуми в различните политически сили.