Депутати от всички парламентарни групи, както и вицепремиерите Кунева, Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов се събраха в народното събрание на първа среща за промените в Конституцията.

Депутатите към момента смятат, че е необходимо първо да бъдат внесени проектопромените, а после временна комисия да ги обсъди.

Според правосъдния министър промените ще са факт през есента.

Какво предложи Христо Иванов?

Според проектопромените, с които bTV разполага, става ясно, че очакван основен акцент е създаването на съдийска или прокурорска колегия на ВСС.

Двете заедно ще заседават във формат Пленум на Висшия съдебен съвет, който има правото да прекратява предсрочно мандата на съдебните кадровици. Ключовите организационни въпроси също ще са в ръцете на пълния състав на ВСС.

Решенията му се вземат с явно гласуване.

Според разделянето на колегии във ВСС, се прави и разделяне на инспектората.

За мандата на съвета има два варианта – 3 или 4 години, вместо сегашните 5.

Или промени, или нов-стар ВСС

Христо Иванов каза още, че целта на срещата в парламента с другите политически сили е да се чуят мненията на всички парламентарно представени групи за промени в основния закон.

По думите му, ако без тези промени членовете на ВСС си подадат оставката и се замени просто с друг състав, ще има същите проблеми.

„Предложенията за промени в Конституцията, предопределят закона. Затова, за да можем да ги обсъждаме като един пакет, трябва да са внесени и да са обявени заедно“, заяви той. Министърът каза, че очаква да види в парламента около какво ще се формира консенсус. „Конституцията е кокошката, а законът - яйцето“, каза министър Иванов.

„Имаме заявена подкрепа от мнозинството“, каза той, като посочи, че подкрепата е от ГЕРБ и Реформаторския блок, а представителите на АБВ и Патриотичния фронт трябва да изкажат позициите на политическите сили.