България остава част от НАТО, но трябва да работи за повишаването на собствените си отбранителни способности. Границите трябва да се охраняват по-ефективно, а националната сигурност има и своите икономически и социални измерения. Около тези позиции се обедниха в студиото на „Лице в лице” Валентин Радев (ГЕРБ), Славчо Велков („БСП за България”), ген. Симеон Симеонов (ДПС), Юлиан Ангелов („Обединени патриоти”) и Стефан Августинов (ВОЛЯ).

Дискусията, която относително рядко се превръщаше в дебат, започна с отговор на въпроса какви са рисковете за националната сигурност според различните политически сили. „Историческата опасност е да не се случи нещо със стабилността на държавата. Опасността е в нас (…) Опасява ме това да не се пропмени, че сме членове на НАТО и ЕС, да не всяваме смут, че не сме надежден партньор”, посочи ген. Радев.

Славчо Велков отбеляза, че националната сигурност от години не се побира във формата на националната територия, а миграционният натиск и наркотрафикът създават сериозен риск за вътрешната сигурност. В същото време критични обекти от инфраструктурата се оказват уязвими от хакрески атаки.

„Когато кръвното налягане на огромна част от българските пенсионери е по-високо от пенсиите им, ние казваме, че има опасност за социалната сигурност на България”, посочи още той.

Августинов изрази мнение, че политиците насаждат страх и основният проблем е огромното социално напрежение. Той припомни често споменаваните от лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки 10 млрд. лв., които всяка година картелите крадели от българските граждани. „Нека да приемем още един проблем на сигурността – политиците”, призова той.

Ангелов заяви, че за националистите заплаха за националната сигурност идва и от Турция, която осъществявала намеса във вътрешните работи на България „включително и чрез производните си ДПС и ДОСТ”, както и чрез вмешателство в духовния живот на мюсюлманите у нас.

„Всички проблеми идват от бедността и демографския срив в България, това става така, защото не работи икономиката или слабо работи”, заяви на свой ред Симеонов.

Той отхвърли обвиненията за обвързаност между ДПС и Турция и на свой ред обвини в подобни отношения ДОСТ на Лютви Местан.

Той призова да се отделят по-големи ресурси за българската армия и да няма „разнобой” между политическите сили по темата за националната сигурност.

Стефан Августинов пресметна, че за индексиране на заплатите в армията ще са необходими 135 млн. лв. В същото време, за две години в Ирак сме похарчили 155 млн. лв., призна Валентин Радев.

По темата с военното присъствие в Черно море представителят на ГЕРБ отново подчерта, че партията му е „за” действия под егидата на НАТО с цел спиране на евентуална бежанска вълна, но „против” регионални инициативи, насочени срещу трети страни.

Симеонов посочи, че темата се преекспонира и България не е „мишена” в смисъла, в който това важи за Румъния и Полша, където има елементи от системата за противоракетна отбрана.

Участниците в дискусията изразиха мнение, че са нужни допълнителни усилия при защитата на границата. Юлиан Ангелов призова за повече армия на браздата, а Стефан Августинов коментира, че в момента силовите структури нарушават конституцията като не наказват влезлите незаконно у нас.

„ДПС е за ефективно управление на бежанските потоци”, заяви Симеонов, като посочи, че бягащите от война трябва да минават през граничните пунктове.

„Ние сме изнесли хиляди тонове оръжие и с помощта на това оръжие произвеждаме бежански потоци. Ние си произвеждаме сами заплаха за националната сигурност”, заяви Славчо Велков, като даде за пример изнесените български оръжия за Саудитска Арабия, която не използва въоръжение от нашата страна.