Две седмици преди крайния срок, само 18 партии от всичките общо 163 регистрирани партии, които са задължени да представят отчетите си пред Сметната палата, са го направили, съобщиха от ведомството.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си.

Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

Пропусналите срока са заплашени от глоба между 5 и 10 000 лева, загуба на субсидия и възможност политическата сила да бъде разпусната при липса на отчети за две последователни години.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2015 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.