Всяка една общинска избирателна комисия може да тегли жребий за номера в бюлетината на регистрираните за местните избори партии и коалиции, и номерът да е различен в различните общини, което е недостатък на Изборния кодекс. Това обяви на брифинг зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му това означава, че всяка една партия на територията на една област с 10 общини може да участва с десет номера в бюлетината. Това е затруднение за хората и за агитаторите, посочи Петков.

„Мотивът ни е много сериозен - при определен прочит на Изборния кодекс и това е негова слабост, сега всяка една общинска избирателна комисия може да тегли и трябва да тегли жребии за участието на територията на общината на всички политически партии. Вчера консултирах този въпрос с повечето от парламентарно представените политически сили и те са убедени, че едно такова решение би било полезно за гражданите от гледна точка на централизираността в добрия смисъл на думата на пропагандата на всички политически партии, които участват чрез регистрацията си в ЦИК“, посочи той.

Според Петков това ще улесни и процеса на подготовка за изборите на политическите сили. „Самите срокове, заложени съобразно Избирателния кодекс, са достатъчно компресирани. При теглене на жребии на 23-ти, 24-ти и 25-ти, политическите сили ще имат възможност да подготвят своите агитационни материали, за да започнат на 25-ти при равни условия участието си в предизборна надпревара“, коментира още зам.-председателят на АБВ.

АБВ ще се среща с председателя на ЦИК, за да поиска теглене на жребий на централно ниво. Петков отбеляза, че такава позиция е депозирана и от Емилия Друмева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Жребий в ЦИК задължително ще се тегли за партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК. Независими кандидати и местни коалиции обаче могат да се регистрират и само в общинските избирателни комисии и при тях също трябва да има жребий най-малкото, за да се определят номерата на тези участници в изборите.

Избирателната комисия все още няма решение дали номерата на партиите, изтеглени в ЦИК, ще трябва да се използват задължително в бюлетините във всички общини, предстои да вземем такова решение, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Възможно е комисията да не задължи общините да изполват номерата, изтеглени на централно ниво.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете