Парламентът прие проекторешение за прекратяване строежа на АЕЦ „Белене”. 120 депутати подкрепиха предложението на кабинета, 42 се обявиха "против", а един се въздържа.

Гласуването дойде след ожесточени дебати в пленарна зала. Темата за Белене измести всичко останало в дневния ред, не един и двама депутати обявиха, че новият екип на енергийното министерство не е на достатъчно ниво и премиерът лично трябва да дойде на крака и да обясни защо закрива проекта.

Ако е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на г-н Станишев. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

В началото на заседанието депутатите поискаха обяснение за решението на правителството от премиера. Бойко Борисов на свой ред се отзова на желанието на народните представители за броени минути въпреки, че мнозинството отхвърли предложението на левицата.

Инвеститор от Марс ли се търси, възмути се Овчаров

Борисов влезе в пленарната зала в момента, в който бившият енергиен министър на левицата Румен Овчаров обясняваше, че вече трябва да се търсят извънземни за инвеститори.

Снимка: БГНЕС

„Всъщност наистина ли търсите стратегически инвеститор – германците не ги харесаха, французите не ги харесаха, финландците, дойдоха американците – какво очаквате да дойде, някакъв марсианец, някакви зелени човечета да го реализират. Трябва да има съвест”, заяви Овчаров.

„Вие сте платили колкото другите две правителства взети заедно – 2 милиарда сте хвърлили в „батака” и ми правите PR за някакви 600 хиляди за бонуси”, продължи социалистът.

По думите му НЕК е пред фалит, а страната четвърта година е на дефицит. Червеният депутат, според когото управляващите са на принципа „след нас и потоп”, ги призова да мислят за „потопа в здравеопазването”.

Аргументите на Овчаров, че „Белене” е бил изгоден проект са, че стойността е 4 милиарда долара, докато за същата мощност в САЩ плащат 15 милиарда, а в Турция за двойно по-малка мощност - 20 милиарда. Според Овчаров поставянето на нов реактор в „Козлодуй” ще отнеме 8 години.

Защо не сте го построили, попита Борисов левицата

„Ако сте искали да има АЕЦ „Белене” при подписването 2006 година щяхте да го направите. Проектът щеше да бъде необратим и НЕК ние го задължихме с 1 милиард лева заради строежа на „Цанков камък”, заяви премиерът.

„БСП не е желало да стори АЕЦ „Белене” – слушам Станишев и не мога да му се начудя – защо като са били всички инструменти у вас – защо не сте строили, а сте взели допълнителен кредит от „Пари ба”, продължи Борисов.

Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за вчерашните поздравления, „защото АЕЦ „Белене” е една лъжа, един трик балкански... и затова консултантът и най-големите, които се постараха да дойдат не могат да намерят стратегически инвеститор”.

Руски самовар с американска царевица

Бисери от парламентарната трибуна предизвика намерението на кабинета да пренасочи първи реактор на „Белене” към Козлодуй и да го диверсифицира.

Премиерът въведе термина „хибриден” реактор, навярно визирайки възможността да се използва оборудване и гориво с неруски произход. По думите на Борисов седмият блок на старата централа ще се строи прозрачно, ясно и диверсифицирано.

Според бившия енергиен министър Петър Димитров обаче „не може руски самовар да работи с американска царевица”. Той заяви, че изпращането на АЕЦ "Белене" в историята е "социална катастрофа”.

Добрев призна - консултантът не намери инвеститор

Новият енергиен министър Делян Добрев каза, че окончателният доклад на банка HSBC не е готов, но има предварителни оценки. Той призна, че консултантът не е успял да намери стратегически инвеститор.

Снимки:БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Не сме сключили допълнителни споразумения – платили сме 1,3 милиарда лева в изпълнение на споразумения, които вие сте сключвали. Нямаме договор за строителство, но сме подписали междуправителствено споразумение за производство на реактори и оборудване на реактори за над 1 милиард лева без да имате договор. Плащанията са за оборудването, което вие сте поръчали без да знаете дали ще строите. Не знаете колко струва но поръчвате оборудване”, заяви Добрев.

„Казахте неверни неща – на площадката на АЕЦ „Козлодуй” не можело да се строи – не е вярно – записано е в енергийната стратегия и има три възможни места. Първата възможност е да се прави блок там, където има вече изградена ядрена централа, защото има изградена инфраструктура – в Козлодуй можем да получим диверсификация – защото не сме се обвързали с междудържавни договори и можем да привлечем стратегически инвеститор,” поясни Делян Добрев.

„Откъде знаете че проектът (за АЕЦ „Белене”, бел.ред.) е печеливш, когато нямаме цена – имаме ескалации, не се знае кредитен ресурс – по доклада на консултанта струва 10 млрд. евро,” попита наследникът на Трайчо Трайков.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови