Висшият съдебен съвет (ВСС) ще осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия. Това ще стане факт с промените в Закона за съдебната власт, които депутатите приеха на второ четене. Измененията са следваща стъпка към реформиране на кадровия орган след конституционните промени от края на миналата година.

Пленумът на ВСС ще се състои от всички негови членове и ще се занимава с общи за цялата съдебна власт въпроси. Съдийската колегия ще е с 14 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима, избрани пряко от съдиите, и шестима избрани от парламента. Прокурорската колегия ще е с 11 членове, сред които главният прокурор, четирима, избрани пряко от прокурорите, един, избран пряко от следователите, и петима, избрани от парламента.

Народното събрание ще избира всеки от своята квота поотделно с мнозинство две трети от депутатите. Членовете на ВСС от квотата на съдебната власт ще се избират пряко чрез тайно гласуване съответно от съдиите, от прокурорите и от следователите.

Сериозни разногласия породиха два въпроса – за гласуването в съдебния съвет и за заплащането на членовете му. В законопроекта беше записано, че във ВСС вече ще се гласува само явно, като по този повод лидерът на БСП Михаил Миков изрази опасения, че т.нар правителство на съдебната власт се превръща в политически зависим орган, в който издигналите даден член могат да го контролират през явния вот.

Въпреки това, текстът беше приет в този му вид.

През пленарна зала мина и увеличението на възнагражденията на кадровиците, въпреки съпротивата на депутати от всички цветове и даже на ресорния министър Екатерина Захариева. Мотивът на мнозинството беше, че добре платени членове на ВСС ще са по-слабо податливи на чуждо влияние.