Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс (ИК).

Така гласовете „Не подкрепям никого“ ще се броят при определянето на резултатите от изборите на 6 ноември, както и на останалите мажоритарни избори, но няма да се зачитат при парламентарен вот, за да не се вдига изкуствено бариерата, с която малките партии влизат в Народното събрание.

Окончателно пада и таванът от 35 секции за гласуване в страни от Европейския съюз.

„Смятаме, че този текст е явно противоконституционен и ще се подпишем под бъдеща жалба пред Конституционния съд. С този текст се извършва недопустима категоризация на българските граждани – първа категория „Такива, които живеят в страната“, втора „Такива, които живеят в страни членки на ЕС“ и трета категория „Всички останали“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„Великобритания скоро или не толкова скоро ще напусне ЕС и когато поставих този въпрос на колеги от мнозинството, те съвсем искрено ми отговориха: „Ми докато това стане ние още 100 пъти ще променим ИК“, каза Радан Кънев от Реформаторския блок.

„Проблемът е в това, че преди всеки избори ние пипаме ИК, което означава, че в него има много политика, а не обективни, необходими за държавата и нейната сигурност текстове“, заяви Методи Андреев от ГЕРБ.

На финала на второто четена на промените в ИК депутати от опозицията напуснаха пленарната зала и поискаха поименна проверка, за да се види точно с колко гласа се променят текстовете.

По-късно днес народните представители трябва да отстранят Делян Добрев от временната комисия, която разследва казуса „АЕЦ Белене“. Добрев сам даде имунитета си по искане на главния прокурор заради обвинения за времето, когато беше министър на енергетиката. Искането му беше обявено днес официално от парламентарната трибуна.