Мандатът на депутата от ГЕРБ Стоян Тонев беше прекратен, след като депутатите приеха оставката му. „За” прекратяването на мандата му гласуваха 158 народни представители, „против” - 10, а „въздържал се” - 5.

Бившият шеф на ВМА подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване в парламента и като депутат във вторник. Той взе решението след разследването на bTV за злоупотреби за милиони в болницата по време на управлението му.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява, че поради засиления обществен интерес е задължен да се оттегли от парламента. „Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки”, пише той.

„В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми”, посочва още той в мотивите си за оставката.

Преди дебатите за новия дълг, депутатите дебатираха депозираната от ген. Стоян Тонев оставка като депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия.

„Генерал Тонев да дойде да каже защо си дава оставката”, настоя Десислав Чуколов от „Атака”. Това искане обаче не беше прието.

Бившият министър на отбраната, а сега депутат от БСП Ангел Найденов защити Тонев, като отбеляза, че ВМА е имала късмета да се ръководи от човек като него.

„Имаме поредица от изключително сериозни нарушения в периода от 2004 г. до 2013 г. месец ноември, когато поради навършване на пределна възраст ген. Тонев беше пенсиониран”, каза в същото време той.

По думите на Найденов, всичко е известно от месец май, когато приключили всички проверки.

„Извършени са проверки, включително от военна полиция. Имаше резолюция за сезиране на военна прокуратура и досъдебно разследване”, допълни той.

„Говорейки за Военна болница забравяме другите болници, които имат близо 500 милиона задължения, където нямаме гаранция, че не се случват подобни практики”, посочи д-р Емил Райнов от БСП.

От ГЕРБ припомниха, че всички депутати са разчитали за помощ на Стоян Тонев. „Кога сте били прави, кога сте били лицемери? Тогава, когато сте спасявали ваши близки и познати или сега, когато го съдите от тази трибуна? Кога?”, запита Цветан Михов.

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си
  • Военната прокуратура започна разследване по казуса ВМА