Парламентът прие на първо четене актуализацията на Държавния бюджет. След повече от 4 часа дебати Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 беше приет с 123 гласа „за” от общо 206 гласували депутати. 42 народни представители гласуваха „против”, а 41 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок Народните представители от Патриотичен фронт гласуваха „за” с изключение на един. Депутатите от БСП и „Атака” гласуваха „против”. 26 депутати от ДПС гласуваха с „въздържал се”, а един – „против”. От БДЦ също гласуваха с „въздържал се”.

"Проблемите, които трябва да решаваме с тази актуализация, са резултат от натрупани проблеми през годините в различните управления и ето го сега резултатът– дефицит над 3%. Не трябва да допускаме те да доведат до увеличаване на данъчната тежест за българските граждани и бизнес до влизането ни в спирала от дефицити и дългове, които поколения няма да можем да изплатим". Това каза народният представител от БСП Георги Търновалийски по време на дебатите.

"Атака" ще гласува против актуализацията на бюджета, защото нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, който те трябва да плащат", коментира Десислав Чуколов.

"Беше ясно, че очакваният икономически възход няма как да се състои. Беше ясно, че ще се стигне до актуализация. Нямаше да се стигне до нея, ако служебният кабинет имаше воля да предприеме необходимите мерки. При съставянето на бюджет 2014 управляващата коалиция заложи като приоритет икономическо оживление. Заради политическата и икономическа обстановка, данните сочат изоставане с 79 милиона по плана", заяви Светлин Танчев от БДЦ.

"Предвидените средства за животновъдите в бюджет 2014 са бяха близо два пъти по-малко от необходимите", посочи земеделският министър Десислава Танева. За първи път българските животновъди нямат национални доплащания, за първи път по това време на годината са получили най-малка част от националните доплащания за глава животно, като прибавим към това, че тази година е изключително тежка поради вътрешни фактори - болестите, забавените реакции от страна на държавата и влошените външни фактори от руското ембарго. Това е наша отговорност е да платим обезщетенията", каза още Танева. "В актуализацията на бюджета са заложени 70 млн. лв които са жизненоважни за оцеляването на сектора", коментира тя и заяви, че близо 28 000 овце и кози са щетите от „син език”.

За първи път в актуализацията на бюджета се предвиждат допълнителни средства и за съдебната власт, подчерта от парламентарната трибуна народният представител от Реформаторския блок Петър Славов.

"Изразявам частично задоволство, че правителството намери начин да отпусне коледни надбавки на нашите сънародници с най-ниски пенсии", посочи Кирил Цочев от АБВ.

"Смятам, че този бюджет променя и философията на бюджета, приет за 2014 година. Продължава се политиката за подпомагане на пенсионерите. Само че на фона на тези 50 млн. лева се обосновава един свръхдефицит, който за нас е крайно неразбираем", смята председателят на БСП Михаил Миков. Според съпартиеца му Янаки Стоилов този бюджет продължава да прикрива системни проблеми, вместо да поиска те да бъдат решени от всички които са ги създали.