Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за БНБ, които целяха регламентиране на възнагражденията на ръководството и служителите в централната банка.

Измененията бяха внесени от Реформаторския блок. Срещу тях възразиха от ГЕРБ и ДПС. От Патриотичния фронт и БСП приветстваха предложените промени. Законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа "за", 30 "против" и 39 въздържали се.

С промените се предлагаше основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ да бъде 95 на сто от размера на възнаграждението на председателя на Народното събрание, а на подуправителите - 90 на сто от възнаграждението на управителя на БНБ.

За останалите членове на Управителния съвет се определяше основно месечно възнаграждение от 80 на сто от това на гуверньора на Централната банка, за директорите на дирекции - 70 на сто, а за останалите служители - до 60 на сто в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж. Предвиждаше се още допълнителното възнаграждение да не може да надхвърля основната заплата за съответния месец.

Със законопроекта се предлагаха и промени, с които се регламентираха възнагражденията на ръководствата и служителите на КЗК, КРС, КФН, КЕВР, СЕМ също в съответствие със заплатата на председателя на парламента.

Кой взима повече от премиера?

ГЕРБ и РБ влязоха в спор за тавана на заплатите в БНБ. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не подкрепя законопроекта не защото е "против" прозрачността, а защото БНБ е институция, която се самоиздържа. Тя отбеляза, че БНБ осъществява надзор над банковия сектор и не може служителите в един надзорен орган да взимат в пъти по-ниски заплати от работещите в търговските банки.

Стоянова посочи, че и в момента има таван на заплатите в Централната банка. В закона за БНБ е записано, че таванът е свързан със средното възнаграждение в целия банков сектор /на всички ръководни органи/, отбеляза тя. Не бива в този момент да използваме едно невярно твърдение, което се тиражираше месеци наред в медиите - за шестцифрени възнаграждения в БНБ, и да използваме случая КТБ, за да унищожим капацитета на централната банка, защото това ще бъде резултатът от този законопроект, каза Менда Стоянова.

Мартин Димитров от Реформаторския блок припомни изказването на премиера Бойко Борисов, че никой в държавата не трябва да взима повече пари от него. Според мен неволно вкарахте в заблуждение народните представители, в закона за БНБ няма таван на заплатите и нищо не ги спира да си сложат заплати от 1 млн., посочи той, цитиран от БТА. Оставяте едни хора да взимат по 16-17 хиляди лева, а искате да орежете социалните придобивки на полицаите, коментира Димитров.

В отговор Менда Стоянова призова популизмът да не вземе връх. И народните представители взимат по-големи заплати от премиера, отбеляза тя. Ако сравним вашия фиш с неговия, ще видите, че той не е таванът на заплатата и аз ще помоля премиера да ми представи тази информация, за да сравним със заплатата на председателя на НС и на други колеги, добави Стоянова.

Алиосман Имамов от ДПС посочи, че БНБ е абсолютно независима институция и дори няма задължението да праща в парламента своя бюджет за одобрение.

Решението, което се предлага, е частично, то не дава принципите, по които да се определя цената на труда на всеки зает в публичния сектор, затова от ДПС ще се въздържим от подкрепа на този законопорект, заяви той.