Парламентът отхвърли референдума, иницииран от Веселин Марешки.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че коректните подписи в искането за референдум са 397 356. Това не задължава парламента да вземе решение за произвеждане на допитването, а дава възможност депутатите да преценят дали да одобрят искането или не.

Мнозинството в зала изказа мнението, че част от въпросите не са от национално значение, а защитават частни стопански интереси.

Въпросите са следните:

  1. "Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара за горивата, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?";
  2. "Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?";
  3. "Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?";
  4. "Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?";
  5. "Подкрепяте ли отпадане на имунитета на народните представители?".

Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок предложиха редакции на първия въпрос, които обаче не бяха приети в пленарна зала. Радан Кънев заяви, че картелите трябва да бъдат предотвратявани от конкретни институции като КЗК, Агенция "Митници" и Министерството на финансите. Според него гласуването на референдум не може да предотврати монопол.

Янаки Стоилов от "БСП - лява България" заяви, че би трябвало да се подкрепи първият въпрос, който може да се добави към референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

Независимият депутат Велизар Енчев също подкрепи оставането на първия въпрос. От името на вносителите на предложението за референдум Веселин Марешки заяви в пленарна зала, че са инициирали допитването с ясното съзнание, че политическата система е изчерпана и елитът се е откъснал от начина на живот на народа.

Пред журналисти в кулоарите Марешки заяви, че за съжаление голяма част от народните представители са представители на картелите, "на тези, които ограбват българския народ, вкарват го до стената и не му дават шанс да живее нормално".

БТА