Новият политически сезон на Народното събрание започна с темата за президентските избори.

След 32 дни ваканция депутатите се събраха, за да си поговорят основно за президентския вот и малко за бежанската криза. ГЕРБ призоваха да не се дава път на нездравословни предизборни страсти, а най-добрият да победи.

Политическото лицемерие бележи напоследък лидерското говорене на нашите опоненти както в дясно, така и в ляво. Това няма как да не отблъсне българския избирател, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

От ляво се обявиха за алтернатива на управлението и обвиниха властта, че не защитава националния интерес.

„Призоваваме всички парламентарно представени и извънпарламентарни партии, гражданското общество, за общ фронт срещу фалшификациите на изборите и срещу купения вот, на който управляващите в момента са царе”, категорична беше лидерът на социалистите Корнелия Нинова.  

Най-решителни бяха от ДПС. Според тях моделът е изчерпан.

"Според нас стабилно политическо мнозинство в рамките на този парламент не може да бъде постигнато и нашата цел е предсрочни избори след президентските, заяви Мустафа Карадайъ.

Десницата и Патриотите също отправиха остри реплики към властта.

„Избори в България има всяка година и те обикновено се използват за две неща – отлагане на тежки реформи и прахосничество на публични средства”, посочи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Искрено се надяваме скоро да узнаем имената на вашите кандитатпрезидентски двойки, защото за нас  служебната победа е половин победа”, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Възможно е депутатите да излязат отново в едноседмична или двуседмична почивка около 6 ноември, за да не се използва парламентарната трибуна за агитация за конкретен кандидат. 

Междувременно парламентът отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от депутатите за проведените срещи в Турция и Германия и позициите, заявени от него от името на България.

„Няма по-важна тема за България от темата за защитата на сигурността и нашите интереси относно миграционната вълна”, каза депутатът от БСП Ангел Найденов.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията е премиерът Борисов се ползват с най-голямо доверие, когато става въпрос за национална сигурност и защита на гражданите. „Ние привнасяме този авторитет в името на добър публичен образ на България, на която искаме да се гледа като фактор на стабилност на Балканите”, допълни Цветанов.

По думите му страната ни е изправена пред съдбоносен и много отговорен за нацията политически сезон.