Депутатите окончателно приеха промените в Закона за банковата несъстоятелност, които създават фигурата на „временен синдик”, който ще влезе в Корпоративна търговска банка.

С огромно мнозинство от гласовете на всички партии парламентът прие промените, под които стоят подписите на всички парламентарно представени партии с изключение на „Атака”. Именно хората на Волен Сидеров днес се въздържаха при гласуването, а всички останали гласуваха „за”. При приемането на промените в зала бяха едва 92 народни представители, като „за” гласуваха 88 от тях, а 4-ма от „Атака” се въздържаха.

Промените бяха анонсирани в Народното събрание от премиера Бойко Борисов преди седмица, след което на няколко заседания на работна група с участието на управляващи и опозицията бяха оформени и анонсирани като единодушно подкрепени. Вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че очаква временен синдик да влезе в КТБ още до края на следващата седмица.

Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се отчита пред министъра на финансите. Той ще публикува отчетите си и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и с неговото назначаване се прекратяват правомощията на квесторите. Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото ѝ.

Той ще получава, съхранява и води търговските книги и търговската кореспонденция на банката, както и ще може да „издирва и уточнява имуществото на банката”. Временният синдик ще може да прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, да завежда от нейно име дела, както и да събира парични вземания на банката.

Временният синдик ще се разпорежда с паричните средства на банката, включително със сумите по банковите сметки, по които банката е титуляр, ако това се налага във връзка с управлението и запазването на имуществото или извършването на други разноски.

На практика временните синдици ще могат да преразглеждат и подлагат под съмнение състояли се вече разпоредителни сделки с активи на банката, като предявяват искове за отмяната на сделки, когато те са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността на банката.

Вчера основният акционер в КТБ "Бромак" обяви в отворено писмо, че промените противоречат на българското и европейското законодателство. Според "Бромак" ако временните синдици се назначават по искане на Фонда за гарантиране на влоговете, се нарушава независимостта на съдебната система.

Отнемането на лиценза на КТБ все още не е потвърдено от Върховния административен съд, тъй като "Бромак" обжалва. Именно поради тази причина премиерът Борисов поиска въвеждане на фигурата на временен синдик, докато съдът се произнесе окончателно и в правомощията си влезе постоянният синдик.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”