Парламентът отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси. Дебатът продължи повече от 3 часа. След тричасови дебати гласуваха 185 народни представители, от които 88 бяха "за", 71 - "против", 26 се въздържаха. Депутатите от ГЕРБ бяха "за" предложението, от Коалиция за България един беше "за", а останалите гласуваха "против" и "въздържал се". От ДПС бяха против произвеждането на референдум, "Атака" не участва в гласуването.

Преди това народните представители отхвърлиха предложението всеки един от въпросите, които да бъдат включени в референдума, да бъдат гласувани поотделно. Председателят на НС Михаил Миков обяви: „Няма прието решение за провеждане на национален референдум”. Дебатът както винаги се разгорещи, а след него от Инициативния комитет обявиха, че ще атакуват решението на депутатите пред Върховния съд.

Парламентът не прие и предложение на Янаки Стоилов въпросът за задължителното гласуване да бъде формулиран така: „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на парламентарни избори за български граждани, живеещи на територията на Република България, последвано от налагане на санкции при негово неоправдано неупражняване?”

Дебатът по референдума за изборните правила се превърна в ожесточен и не особено градивен спор. Депутатът от БСП Христо Монов репликира колежката си Мая Манолова, която обяви, че подкрепя референдума, но само с въпроса за задължителното гласуване.

"Тази подписка е невалидна, всеки 5 подпис е невалиден. Да, така еееее", изкрещя от трибуната Монов. В отговор на това Димитър Главчев от ГЕРБ внесе в залата картонена кутия, на която пише "дрегер". "Смятам, че е недопустимо да допускате на трибуната лица в подобно състояние", обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Мая Манолова поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента. Тя посочи, че ще гласува "за" произвеждането на референдум за задължително гласуване и ще гласува против произвеждането на национално допитване по останалите два въпроса. Според нея електронното гласуване в страна, в която най-големият проблем е покупко-продажбата на вот, е изключително опасно. Манолова заяви, че въпросът за мажоритарното гласуване е подвеждащ и некоректен и на него няма как българските избиратели да отговорят еднозначно.

Цецка Цачева от ГЕРБ пък призова политическите партии в НС да дадат гласовете си в полза на решението, с което се одобрява произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила. „Надявам се да преосмислите позицията си, апелира Цачева. Каква представителна демокрация за българските граждани сме, ако не можем да подкрепим проект на решение по предложение за произвеждане на национален референдум”, допълни тя. Цачева потвърди позицията на ГЕРБ, която е в подкрепа на предложението за референдум по трите въпроса.

"Да" на референдумите, но внимателно, предпазливо, като украшение на демокрацията, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в изказването си в пленарната зала при дебатите. "Най-голяма жажда за референдуми има именно в страни, в които изпитват най-остро дефицитите на демокрацията", заяви Местан. По думите му самоцелни практики можели да доведат до отрицателни последици.

"Дълбоко вярвам, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическата система, но със сигурност ще задълбочи редица нейни пороци", заяви лидерът на ДПС.