Народното събрание отхвърли декларацията на „БСП-Лява България” за „Южен поток”. От левицата настояха за обединяване около текст, който да изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток”.

Премиерът Бойко Борисов призова Народното събрание да се обедини около декларация за „Южен поток”, която да бъде приета за официална позиция на страната ни при посещението му в Брюксел. Депутатите обаче се отказаха от приемането на единна позиция, продължавайки заседанието с приетата по-рано дневна програма, която не включва декларация за проекта.

ГЕРБ спечели изборите, а „Южен поток” приключи, заяви след решението на парламента председателят на БСП Михаил Миков. Той припомни, че на 3 септември Бойко Борисов е казал, че през ноември „Южен поток” ще започне, ако те спечелят изборите.

„Стана ясно, че българският парламент не защити интересите на България”, обясни Миков. Той коментира, че „Южен поток” е проект, който носи икономически ползи на България, но основно оползотворява геостратегическото място на страната ни. „ГЕРБ направиха всичко възможно Босфора и Турция да бъдат безалтернативно трасе за доставка на петрол с денонсирането на проекта Бургас – Александруполис”, допълни той.

От своя страна от ГЕРБ се защитиха, че партията винаги е била гарант за евроатлантическата ориентация на България и припомниха, че много пъти са заявявали, че „Южен поток” може да се строи, ако се спазват приетите от ЕК процедури и регламенти.

Цвета Караянчева заяви, че от ГЕРБ не могат да приемат позицията на колегите си. Тя призова да спрат политически нападки и да бъдат конструктивни, за да дадат възможност на министър-председателят да реши този казус. „Това е единственият начин за намиране на национално отговорно решение”, каза още депутатът.

„По темата „Южен поток” не мисля, че българският парламент може и трябва стигне до консенсус. Многократно сме виждали БСП да обслужва чужди интереси по тази тема и ми е трудно да си представя, че ще имаме обща декларация”, заяви и Радан Кънев от коалиционния партньор на ГЕРБ - Реформаторският блок.

АБВ от своя страна заяви, че ще изчакат завръщането на Бойко Борисов от Брюксел, за да преценят дали ще продължат да подкрепят кабинета. Според формацията на Георги Първанов, липсата на декларация нарушава споразумението им с ГЕРБ.

„Няма защо да продължаваме обсъждането на проект, който няма финансови ползи за България”, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му руският президент Владимир Путин лъже, а Русия иска да вкара България в неустойки. „Какво ще получаваме – на геврека дупката. Какви са ползите – само за някой друг. Нищо лошо не се е случило”, обяви Симеонов. „Няма да подкрепим изграждането на проекта”, подчерта той.

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров обаче „Южен поток” е полезен за страната и ако не се подкрепи с две ръце, ще спечели Турция. „Трябва да кажем на Брюксел, че имаме двустранен договор с Русия и ще го изпълняваме”, обяви той.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян