С откритите вчера в печатница в Костинброд 350 000 бюлетини не може да се изкриви вотът на предсрочните парламентарни избори, декларираха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Бюлетините, с които ще се гласува в изборите за народни представители, са предадени от представители на РИК и общинската администрация на СИК и се намират в изборните помещения от съботния ден - 11 май 2013 г., уверяват от ЦИК. Те са запечатани и се охраняват от органите на МВР.

„Няма опасност от опорочаване на вота, тъй като намерените в печатницата бюлетини няма да се използват за гласуване,” потвърди и говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от агенция „Фокус”. Той не пожела да коментира дали откритите бюлетини са фалшиви с аргумента, че са отпечатани от печатницата, спечелила обществената поръчка за това.

Троянов изброи три гаранции за честността на вота: първо, бюлетините са били навреме предоставени в Секционните избирателни комисии и са били охранявани от органите на МВР; второ – на всяка бюлетина се поставят два печата от СИК, и трето – преди началото на изборния ден печатът се наранява, за да се гарантира, че избирателят няма да си внесе бюлетина отвън.

„Секциите са оборудвани, в тях са сложени необходимите бюлетини за гласуване, изборните книжа и материали, урната, ксерокс машината и всички други необходими за работата на секционната избирателна комисия материали и вече са поети от охрана на служители от МВР,” посочи Бисер Троянов.

Той подчерта, че поставянето на подписи на гърба на бюлетината, каквато идея се чу във вчерашния ден, може да разкрие тайната на вота. „Неслучайно отзад на бюлетината има точно определени места за печат, за да не би Секционната избирателна комисия така да поставя печатите за конкретни избиратели, че да установи как са гласували. Подписването на членовете на СИК ще създаде сериозна предпоставка за опорочаване на изборния процес и за разкриването на тайната на вота,” категоричен бе Троянов.

Междувременно от правителствената информационна служба обявиха информацията за обявената обществена поръчка за изработка и доставка на изборни книжа, спечелена от „Мултипринт” ООД.

Бисер Троянов подчерта, че „Мултипринт” традиционно печата интегралните бюлетини за изборите. Тъй като досега не е имало сигнали за нередности, няма статистика за допусканото досега количество „брак”, затова не може да се прецени дали откритите 350 000 бракувани бюлетини са в рамките на нормалното количество производствен брак.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"