Съставът на 42-то Народно събрание е избран с гласовете на едва половината български граждани, но проблемът не е в големината, а в качеството на избирателната активност, коментираха политолозите Огнян Минчев и Антоний Гълъбов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Гълъбов определи активността на вота като „статистически ниска и некачествена”. „Активният избирател живее в малко населено място, обикновено е пенсионер или заплатата му зависи от държавата. Младият, градски, образован човек се оттегля от изборите,” констатира той.

Според колегата му Огнян Минчев ниското участие се корени във факта, че масата от хората не припознават себе си във функционирането на партии и институции.

Кой спечели

И двамата политолози бяха категорични, че на изборите не е излъчен ясен победител. „Българските граждани не дадоха отговор на политическата криза чрез изборите. Битката потвърди, че те нямат свой залог в политиката,” подчерта Антоний Гълъбов.

„Хората не припознават потребностите си в съдържанието на политическия процес и то трябва да се промени,” категоричен бе Огнян Минчев, според когото на изборите са спечелили само тези, които държат реалната власт в България – олигарсите.

„Олигархията по принцип е обединение между икономическите възможности и политическите амбиции. Запазиха се потоците на власт и богатство, които съществуваха в миналото. Стабилната структура под повърхността и демократичната фасада на повърхността са в непрекъснат конфликт,” обясни Минчев.

Програма или пропаганда

Партиите трябва да си спомнят програмите си и след изборния ден, призова Антоний Гълъбов. По думите му, програмите на БСП и ДПС са много различни, а на „Атака” е неокомунистическа.

Парламентът е блокиран от разпределението на депутатските места между ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, посочи Огнян Минчев. Според него след скандалите между политическите лидери, най-вече на ГЕРБ и БСП, по време на предизборната кампания, те са в „непоносим конфликт”. Поради тази причина за хората би било „нелегитимно и недостойно тези хора да си стиснат ръцете”.

„Остават програмните различия: Ако БСП е мандатоносител, не може да направи правителство само с ДПС, трябва да включи и „Атака”, а това е абсурдно. БСП и ДПС са проевропейски, а „Атака” – антиевропейска,” посочи още Минчев.

Ето защо Антоний Гълъбов отбеляза, че от гледна точка на политическия инженеринг е важно кой ще даде тези един или два гласа за мнозинство, заради пълня паритет на депутатите при евентуално обединение между ГЕРБ и „Атака”, БСП и ДПС. „Ако ГЕРБ остане в опозиция, от нея ще излязат много независими депутати,” прогнозира той и припомни, че за партията на Бойко Борисов са гласували много от левите избиратели през 2009 г.

Разпадът на дясното

Антоний Гълъбов посочи, че прекрачването на твърдите политически граници през 2009 г. е дало тласък на размиването на вота чрез множеството малки партии. Според политолога непрекъснатата поява на нови политически формации е признак, че демокрацията в България не е установена.

„Целта беше реформаторската дясна идея да бъде извадена от уравнението, това беше идеята на пръкването на множество партийки от демократичния устрем след протестите,” обясни политологът.

По думите на Гълъбов, обединена десница би могла да бъде трета политическа сила в България, а според него борбата на тези избори е била именно за третото място. Той смята, че се е оформил устойчивият извод, че от гражданско участие няма смисъл. „Можем да организираме поданически бунтове, но не и гражданско участие в демократични избори,” обобщи той.

А после накъде?

Въпреки че не изключват възможността да се стигне до нови избори, двамата политолози бяха скептични към този сценарий, защото според тях повторение на вота би поставило партиите в още по-лоша ситуация.

„Ако влезем в хипотезата за ново служебно правителство и нови избори, това означава пълна делегитимация на цялата полистическа класа. От това би спечелила само „Атака”, която отхвърля геополитическата и икономическата ориентация на България. Сидеров може да спечели от антисистемната си позиция, но останалите ще станат цертва на конюнктурни фактори,” смята Огнян Минчев.

Антоний Гълъбов смята, че правителство ще бъде съставено, но на основата на чиста пропаганда. „Програмите и гръмките фрази за реиндустриализация и работни места ще бъдат забравени и ще имаме нови спасители на България,” предрече той.

Накрая Огнян Минчев разшири мащаба на последиците от парламентарните избори, като предположи, че има фактори, които целят дългосрочна дестабилизация. „Накрая ще трябва да сменим геополитическата си ориентация не съвсем доброволно. Трябват предпоставки за дългосрочна нестабилност, за да се появиш като спасител накрая,” посочи в заключение Минчев.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС