„Парадоксът на квадратчето”, или как да изберем президент с един глас
Феноменът се появи с въвеждането на опцията „не подкрепям никого”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Бюлетина

Възможно ли е да изберем президент само с един глас? Чисто теоретично – да. Математици наричат този феномен "парадоксът на квадратчето".

Той се появява сега, защото за пръв път има опция в бюлетината „не гласувам за никого". Проблемът е, че хората дават гласа си и той се брои за избирателна активност. Но, но отива към никоя партия и никой кандидат.

Експертите дават следния пример, макар и екстремен. При държава със 100 избиратели 99 гласуват в квадратчето „не подкрепям никого”. Само един гласува конкретно, при това - за себе си. И така - бива избран за президент.

парадокс, квадратче
Снимка: bTV

Математиците изчисляват, че ако в държавата ни имаше 150 избиратели, при 100 гласуващи изборите щяха да са валидни. 

От Централната избирателна комисия (ЦИК) твърдят, че тази хипотеза е твърде малко вероятна. По думите на Цветозар Томов парадоксът е любопитен, но няма да се случи в реалността.

Според експертите парадоксът на квадратчето може да бъде преодолян само със законодателни промени. Времето обаче няма да стигне това да стане до предстоящите президентски избори.

Новото квадратче се появи заради това, че гласувaнето стана задължително. Специалистите по изборно законодателство обаче прогнозират, че това няма да доведе повече избиратели пред урните.

Силата да бъдеш информиран
Снимка: bTV
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре