Оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев предизвикаха целия спектър от коментари в Народното събрание.

„Мога да оценя това поведение на главния секретар като една достойна постъпка, обвързана с моралните ценности. Няма как да работиш в противоречие с премиера, ако той ти е поискал оставката”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Бившият силов министър подчерта, че „всеки, който познава достатъчно добре премиера Борисов, знае че няма как да се подчинява на каквито и да е било извиване на ръце“.

От пресцентъра на ДПС цитираха своя лидер Лютви Местан, който коментира сдържано оставките на Лазаров и Писанчев: „Едва ли някой е очаквал друго развитие. Оставка, поискана от принципала, не се отказва, а се подава. Принципалът се казва Бойко Борисов. Негово е правото, но, разбира се, негова е и отговорността.”

Генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок не спести критиките си към работата на Светлозар Лазаров: „По отношение на Светлозар Лазаров опитните служители в МВР усещаха липса на професионално ръководство и отвътре се искаше тази оставка. Той не си даде сметка за това, че нямаше подкрепата на професионалната общност".

Според него, Лазаров е могъл да спести „тези драми в българския политически живот”, ако си е бил подал оставката още в началото на управлението на сегашното правителство.

Атанасов коментира, че добре би било следващият главен секретар да е фигура с опит и уважение в системата на МВР.

Атанас Мерджанов от БСП посочи, че оставката на Лазаров е резултат от няколкомесечен натиск – външен и вътрешен; от страна на ГЕРБ и РБ.

„По-важното е, че министерството остава без политическо и професионално ръководство”, подчерта пред Фокус той и попита как може най-знаковото и силово ведомство да бъде без политическо и професионално ръководство и кой ще се грижи за реда, сигурността и спокойствието на гражданите.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)
  • Цветанов: С премиера си имаме взаимно доверие