Отпадат таксите за усвояване и управление на потребителския кредит, а таванът на лихвите ще е 50%. Таксата за одобряване обаче остава в сила. Това стана с приемане на второ четене на текстове от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит, внесен от Йордан Цонев от ДПС и група народни представители.

Цонев припомни, че дискусиите по Закона за потребителския кредит са продължили повече от 6 месеца. "В банковия пазар има жестока конкуренция, като има над 30 банки, но оскъпяването или намаляването на кредита зависи от пазара. Важно е да има яснота между кредитора и кредитополучателя, за да не може кредитора да променя основни клаузи в договора, като лихвите, например", посочи Цонев.

Кредиторът може да събира от потребителя такси и комисиони за допълнителни услуги, свързани с договора за потребителски кредит. Кредиторът не може да изисква заплащане на такси и комисиони за действия, свързани с усвояване и управление на кредита. Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие. Видът, размерът и действието, за което се събират такси и/или комисиони, трябва да бъдат ясно и точно определени в договора за потребителски кредит”, решиха депутатите.

Депутатите приеха и таван на лихвите по потребителските кредити. „За” предложението гласуваха 75 народни представители, „против” – 8, 29 се въздържаха.

Около 50,5 % е таванът за всички потребителски кредити, обясни пред журналисти в парламента Георги Кадиев от БСП. „Таванът на потребителските кредити, който е равен на всичко лихва плюс всякакви такси по него, не може да надвишава повече от пет пъти законовият лихвен процент. Законовият лихвен процент е определен в закона и в момента е основен лихвен процент плюс 10%. Основният лихвен процент е около 0,1”, обясни Кадиев.

Това обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни.

„Приехме ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно”, заяви Георги Кадиев.

Депутати от левицата разкриха пред bTV, че предложението е минало по случайност и на косъм. Твърде вероятно е текстът да бъде прегласуван.

Въпреки това, днес Сергей Станишев излезе с изявление по темата във Фейсбук: “Разбирам желанието на мнозина, чрез кредит да подобрят живота си. Но категорично не приемам поведението на банките да използват това и да се опитват в България и за българите да налагат правила, които не смеят да прилагат в другите европейски държави”.

Предложението на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов да отпаднат таксите за действия, свързани с одобряване, усвояване и управление на кредита, беше отхвърлено.

При обсъждането на промените депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров попита дали има възможност, съкращавайки тези такси, банките да излязат с друг вид такси, компенсирайки тези. Йордан Цонев, вносител на законопроекта, заяви, че има възможност когато ограничи едни такси, да се появят други.

Извън политическото говорене

Когато човек тегли кредит, трябва да знае, че освен лихвата, плаща и такси . Така може да се наложи да плати сума, многократно по-висока от взетата. Такъв е случаят на жена от Монтана, която е теглила бърз кредит, за да плати такса за образованието на сина си взела 500 лева.

„Уговорката при сключването на договора беше за 24 месеца, по 35 лева на месец. Обаче при окончателното сключване на договора ми беше предоставен погасителен план, в който пишеше за 48 месеца, което оскъпява двойно. И сега вместо 500 лева, трябва да върна 1660 лева”, разказва потърпевша.

Промяната може да доведе до затваряне на фирми, които отпускат бързи кредити и търсене на начини да компенсират загубите с нови такси.

„Ако не им изгодно част от фирмите ще се откажат, зависи какви са им разходите по офиси, оперирането по лоши кредити”, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.