Съдебната реформа е от ключово значение и това дали ще се събере мнозинство в парламента, което да подкрепи промените, Еврокомисията оценява като ключов фактор за оценяването на това дали в България има политическа воля за продължаване на реформата.

Това обясни правосъдният министър Христо Иванов в отговор на депутатски въпрос пред правната комисия в НС, предаде БГНЕС.

Пред народните представители Христо Иванов посочи приключилото устното докладване от страна на ЕК.

„За мен е изключително удволетворяващо да кажа, че комисията е дала много висока оценка на усилията на правителството”, каза правосъдният министър и посочи, че е било изрично подчертано, че реформата на ВСС и конкретно разделянето му са необходими, за да се повиши доверието.

„Имаме пред себе си едно предложение, което дава ни възможност България да изглежда по-добре в европейски контекст. Мисля, че е въпрос на национална отговорност да направим тази стъпка”, заяви Иванов.

Той посочи, че разбира се между първо и второ четене може да се говори, да се прецезират текстовете и призова да направят тази стъпка при положение, че тя получава толкова ясна и недвусмислена подкрепа от страна ЕК.