Според съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не е окончателна и се надява ситуацията да се промени.

През деня ще бъдат проведени редица срещи между парламентарните групи от управляващото мнозинство, обясни той и препоръча всички да се срещнат с Веселин Вучков поотделно, вероятно за да го разубедят.

Малко след 12 ч. в стаята на Цецка Цачева в парламента се събра т. нар. коалиционен съвет. Там са Румяна Бъчварова, Радан Кънев, Красимир Каракачанов, Меглена Кунева.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова не коментира дали ще има трусове в коалицията след оставката на Вучков.

„Изненадан съм от оставката на г-н Вучков, но не бих казал разочарован”, така бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов коментира оставката.

„Ще изляза да коментирам в момента, в който се чуя и с г-н Веселин Вучков и с премиера Бойко Борисов, защото мотивите трябва да бъдат ясни, за да мога да направя коментар, в момента какъвто и коментар да направя ще бъде повече емоционално изказване отколкото по същество по мотивите, които са провокирали тази оставка”, допълни той.

По думите му работата на един вътрешен министър не е лека – има толкова ангажименти и отговорности и каквото и да се случи в държавата трябва да се фокусира върху министъра на вътрешните работи.

„Право на министъра е да си подаде оставката и е право на министър-председателя да приеме или да не приеме една оставка”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Той посочи, че няма информация за мотивите за оставката на Веселин Вучков.

„Има закон, който беше приет съвсем скоро и в една правова държава законите се изпълняват такива, каквито са”, коментира Местан. „Не съм в състояние да влизам в какъвто и е да е по-сериозен коментар. Не сме запознати с мотивите, за да правим коментар, аз мисля, че по тази тема трябва да се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене”, заяви той.

Според зам.-председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов оставката на министър Веселин Вучков още веднъж говори за изключителната нестабилност на правителството на Борисов.

„Факт, че един от силовите министри подава оставка в един толкова важен момент за страната, говори за нестабилност”, заяви Мерджанов. По думите му миналата седмица правителството като че ли висеше заради гласувания външен дълг.

„Макар и да получи толкова „солидна“ подкрепа, говори за толкова нерешени проблеми в управляващата коалиция”, допълни той.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)