Все още няма правителствено решение по въпроса остава ли Ирина Бокова българският кандидат за ООН.

На неформалното гласуване вчера Бокова се класира най-слабо досега – шеста сред всички кандидати и втора сред жените.

Не е ясно още ще спази ли премиерът Бойко Борисов ултиматума си да преразгледа кандидатурата, ако българката не е начело в класацията.

Най-вероятно позицията на кабинета ще стане ясна утре на редовното заседание на правителството.

Днес премиерът Борисов се е чул по негова инициатива с руският президент Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Не става ясно дали освен енергийните теми е обсъждана и българската номинация за ООН.

След вчерашното гласуване в Съвета за сигурност британският вестник „Гардиън” посочва, че бившият португалски премиер Антониу Гутериш укрепва убедителната си преднина. Изданието допълва, че шансовете на Кристалина Георгиева за късно влизане в надпреварата нарастват.

За bTV от кабинета на еврокомисаря Георгиева обявиха: "Всички следим какво се случва по медиите, но няма какво да кажем по темата".

Ирина Бокова няма намерение да се оттегля от надпреварата:

Снимка: bTV

Според политическия ПР и анализатор Арман Бабикян кабинетът трябва да отстоява позицията на страната ни. Номинацията е решение на три последователни български кабинета, аргументира се експертът.

Режисьорът Евгений Михайлов, който разпрати писма в ООН срещу кандидатурата на Бокова, определи представянето й като катастрофално.