Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева беше призната за виновна за това, че през 2014 г. противозаконно е разрешила използването на СРС спрямо полицейския регистър за по-дълъг от законовия срок и беше наказана условно.

Присъдата, която СГС прочете по делото „Червеи”, е една година лишаване от свобода, отложено за срок от три години.

Бившият шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов беше оправдан за съставянето на исканията, по-късно разписани от Янева.

Той беше признат за виновен за това, че е използвал чужд акаунт за достъп до компютърна система, за да стигне до личните данни на едно лице, като му бе наложена глоба в размер на 3000 лева. Защитата му не е решила дали да обжалва, тъй като наказанието не се вписва в досието му.

Владимира Янева още не е решила дали ще обжалва, но прокуратурата вече обяви, че ще внесе жалбата си до края на месеца.

За „Червеи” се чу в началото на миналата година. Първоначалните информации бяха, че през лятото на 2013 г. ДАНС е разработвала протестиращи срещу кабинета „Орешарски”.

По-късно обаче стана ясно, че заради съмнения за изтичане на информация вътре в МВР, от „Вътрешна сигурност” са поискали от СГС да бъде разрешено използването на специални разузнавателни средства спрямо информационната система на министерството.

Следенето е било извършено от ДАНС, като то е продължило значително след законово разрешения срок. То е било разрешено с подписа на Владимира Янева.

Именно това стана и причина тя да се оттегли от шефския пост в СГС. Друг ъгъл към случая дадоха разговорите от серията „Яневагейт”, в които се смята, че участват Янева и нейната приятелка и колежка Румяна Ченалова.

В записите двете обсъждат свободно задкулисните сделки и политическия натиск върху съдебната власт – в т.ч. и опитите на главния прокурор Цацаров да балансира между желанието на премиера съдийката да бъде „опраскана” заради нарушението си и това на бившия силов министър (и неин семеен приятел, б.р.) Цветан Цветанов да я спаси.

Янева днес не дойде в съда да чуе наказанието си. Но, стана ясно, че е била викана в ДАНС. За какво обаче - остана тайна. Един час днес в ДАНС остана и Ченалова. Тя коментира новата част от скандалните записи.

Зад решетките на входа на ДАНС бившата съдийка изслуша новата част от записите на нейните разговори с бившата й шефка. В днешната серия на сагата става дума за любовниците на човек с висока властова позиция и неговото благосъстояние.

Вчера Висшият съдебен съвет прекрати проверката по аферата, защото записите били незаконни. Това стана час след като премиерът дойде сам в съвета. Днес Борисов не коментира темата.

Но по скандала с СМС-а, който препрати вчера на съдия номер едно Лозан Панов, премиерът обясни, че е получил съобщението от свой съветник, а не от член на ВСС.