Неприятен прецедент за българското публично пространство – така екоактивистът Борислав Сандов нарече съдебното решение, с което той беше осъден за обида във „Фейсбук” от председателя на Надзорния съвет на „Асарел Медет” Лъчезар Цоцорков.

Причина стана статус, в който бившият съпредседател на „Зелените” нарича бизнесмена „олигарх” и „отровител”.

В студиото на „Лице в лице” Сандов посочи, че на първа инстанция е бил признат по другото обвинение – за клевета. Според него това означава, че според съда твърденията отговарят на истината, но са поднесени по неприемлив начин.

Той отбеляза, че с присъдата се връщаме във времената, в които хората са се притеснявали да говорят свободно.

Сандов отново подчерта, че не смята казаното за обидно: „Има трайна практика в съда, че по отношение на публичните личности е допустима по-голяма острота на изказа”.

По думите му изследвания са доказали, че реката след „Асарел Медет” е с токсична вода т.е. е отровена. „Пречиствателните станции са особен тип технологии, които на мен не ми е известно да съществуват (в предприятието-б.р.), може да има технологии след процеса”, каза Сандов по повод коментарите, че са били инвестирани милиони за пречистване на водата.

Той беше категоричен, че няма личен конфликт с Цоцорков, като отбеляза, че статусът е дошъл по време на предизборната кампания и докато във ВАС на извънредна инстанция се е гледало дело, по което екоактивистите са спрели „инвестиционно намерение, което представляваше драстично разширение на мината.

„Българските институции не правят анализ как едно доминиращо предприятие влияе на вашето здраве”, посочи Сандов. Той беше категоричен, че „зелените” организации са „за” развитие на икономиката, но в рамките на закона и в обществен интерес.