Колегите от СДС, за да искат този мандат, явно имат интуиция и нюх, че може да се получи правителство в рамките на този парламент. Това коментира в студиото на „Лице в лице” зам.-министърът на отбраната в оставка и лидер на НПСД Орхан Исмаилов.

Именно под давлението на СДС реформаторите загърбиха решението си да върнат мандата, публично подкрепяно от ДБГ на Меглена Кунева.

„Аз лично съм скептик”, призна Орхан Исмаилов и допълни, че и вътре в партията му няма много оптимисти за правителство с мандата на РБ. „Много е трудно с 13 народни представители да поемеш тази отговорност да управляваш, като помисли реално човек е немислимо. В същия момент, това е шанс”, отбеляза той.

Според него от ГЕРБ зависи „точно и ясно да каже” дали ще има правителство или не: „Логиката по света е така – първата политическа сила да излъчи премиера, а чрез нас да реализират мандата”. По думите му Бойко Борисов е оставил шанс за разговори в тази посока при последната среща на политическите сили: „В политиката 24 часа са много, даже 1 час е много”.

Орхан Исмаилов определи като „несериозно” предложението сегашният кабинет директно да продължи работата си като служебен.

Той призна, че все още вътре в НПСД няма яснота дали ще продължи да бъде част от Реформаторския блок, но със сигурност профилът на партията остава център-дясно.

Зам.-министърът на отбраната обяви, че отношенията му с лидера на НФСБ Валери Симеонов са вече „в съдебна фаза” заради обвиненията на националиста, че реформаторът е турски агент. „Един отговорен политик не може да говори глупости”, коментира Исмаилов. Той посочи, че сега Симеонов има възможност да докаже агентурната му принадлежност.

По отношение на случващото се в Турция, Исмаилов посочи, че е важно да имаме нормални отношения с южната ни съседка с оглед заплахата за националната сигурност, която би представлявала бежанска вълна. „По никакъв начин не трябва да учим на демокрация нашите съседи. Предполагам, че доста добре са запознати”, отбеляза Исмаилов.