От 5 месеца българите протестират ежедневно, искайки оставката на българския премиер Пламен Орешарски. В интервю за вестник „Монд” премиерът обяснява защо не иска да свика нови избори.

„Тази година е под знака на демонстрациите. Те започнаха през февруари срещу предишното дясно правителство. Тогава демонстрантите бяха по-многобройни отсега. Тези, които протестират в момента, поддържат едно непрекъснато напрежение, което е подкрепено политически от десните партии. Освен оставката ми, няма какво друго да искат. Трябва да запазим спокойствие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват да се срещнат с мен. Техните организатори предпочитат да останат в сянка. В същото време, ние работим за възстановяване на икономиката. Това е основният проблем тук”, казва премиерът пред вестника.

Премиерът декларира, че не се притеснява, че правителството няма мнозинство, защото „много правителства работят без мнозинство. Това е волята на избирателите”. По думите на Орешарски корупцията е един от проблемите на нашето общество от 1990 г. насам. От вестника питат премиера дали може да управлява чрез „мълчаливата подкрепа на ксенофобската партия „Атака” и не е ли странна ситуацията.

„Правителството не следва политиката на „Атака”. Те не участват в управлението. Те са важни, за да може да се постигне кворум. Те изразяват мнението на част от българското общество, а не на мнозинството”, отговаря той.

На въпрос дали изграждането на стена на границата е решението за справяне с бежанския поток, Орешарски отговаря: „Не твърдим, че това ще реши всички проблеми. Нашият приоритет е да се засили способността ни да бъдем домакин на бежанците. Ние не сме затворили границата, но ограничаваме входните пунктове, за да се улесни контролът върху нелегалните имигранти. Ние не искаме религиозни екстремисти, не искаме границата да се използва от контрабандисти и трафиканти . Това е в наш интерес и в интерес на Европа”

Пред авторитетното френско издание Орешарски казва, че не знае кога ще влезем в Шенген, но е сигурен, че ще влезем . По думите му трябва да се подобри доверието на нашите партньори. Премиерът призовава да не се фокусираме и вълнуваме за точната дата. Някои могат да кажат, че ние сме най-лошите ученици на ЕС, но ние сме в топ 5 по отношение на балансирането на бюджета, и на второ място по ниво на дълга. Ние все още имаме много работа. Преминаването от една икономическа система към друга е трудно. Невинаги сме правили правилните решения. Но аз съм много оптимистично настроен за бъдещето на нашето икономическо развитие”, обобщава Орешарски.
 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите