Референдумът за АЕЦ „Белене” стана повод за критики към управляващите и между опозиционните партийни централи. Левицата упрекна ГЕРБ в страх от гласа на българите, СДС ще призове хората да бойкотират допитването, а партията на Меглена Кунева готви алтернатива - започва електронен референдум.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев видя паника в управляващата партия, защото ги било страх, че хората ще имат възможност да се произнесат по важен въпрос.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

„Много се говори от Бойко Борисов, и от поредния министър, които казаха множество лъжи за това защо не сме подписали договора. Изграждането на атомна централа не е нещо елементарно, не е както да построиш курник или пет километра селски път и да му резнеш лентичката”, каза Станишев.

Той посочи, че има няколко ключови условия, на които трябва да се отговори, за да се подпише договор за централата - изработен технически проект, но такъв не е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране в резултат на бездействието на управляващите.

„Става дума за много томове документация, така че изявленията на ГЕРБ нямат основание. Те разполагаха със 75% от техническия проект, който беше готов, а три години се бездейства и 95% от един иписи контракт беше договорен”, каза Станишев като отбеляза, че окончателният договор не се подписва от министър-председателя, а от участника от българска страна, т.е. от Националната електрическа кампания.

Снимка: БГНЕС

Сините обявиха намерението си за бойкот на допитването с аргумента, че било противоконституционно. Според лидера на сините Емил Кабаиванов, референдумът целял да легитимира една голяма политическа измама, каквато е АЕЦ "Белене".

БСП иска да вкара хората в политическа игра, смятат от СДС и допълват, че социалистите по времето на техния мандат са имали възможност да подпишат проекта и да започне реализацията му. „Защо сега българските граждани с гласа си трябва да снемат политическата отговорност от управляващите”, питат от синята централа.

„Ще призовем хората в деня на референдума да бъдат със своите семейства, да се отдадат на културни и спортни занимания и да не участват в този политически театър”, каза Кабаиванов.

„България на гражданите" пък ще обяви от петък пет въпроса на сайта си, като те ще бъдат свързани както с енергетиката, така и с това коя е най-важната тема според хората, обясни лидерът Меглена Кунева. Конкретните питания ще бъдат обявени утре, а гласуването ще продължи седмица. Според движението ГЕРБ и БСП са превърнали референдума за "Белене" в партиен.

Снимка: БГНЕС

„Всъщност въпросът е "Белене" или "да”. Нашата цел е да се гарантира, че ще има искреност по важни въпроси, референдумът всъщност е гласът на хората и не може да бъде унищожаван", коментира Кунева.

Междувременно новоучредената Българска асоциация по изборни системи настоя да се свали бариерата за валидност, защото, според сегашния закон, на референдума трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на предишните парламентарни избори, което щяло да го провали.

Математикът и изпълнителен директор на асоциацията Михаил Константинов, който бе дългогодишен член на ЦИК, обясни, че е абсолютно нереалистично един зимен референдум да изкара пред урните 4 346 000 души, колкото са гласували на последния парламентарен вот.

При наличните в страната избиратели това прави активност около 70 процента, което е невъзможно да се постигне на референдум, смята Константинов.

Според него приетото в някои държави условие за валидност на референдума - да са гласували например 50 на сто от избирателите, е неприложимо у нас, защото никой не знае колко са
избирателите.

По думите на Константинов, е добре да се вземе като база броят на гласувалите на последните парламентарни избори, но не като 100 процента. Според експерта, процент около 60-70 на сто от гласувалите е по-реалистичен. Това би означавало референдумът да е валиден, ако излязат да гласуват около или малко над 3 млн. души, обясни математикът.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови