Опашката за гласуване на президентските избори пред консулството ни в Бурса беше огромна и растеше с всякa минута, предаде специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

Говореше се предимно на турски език.

Избирателите не можеха да си попълнят сами декларациите и се наложи грамотни на български турци да им попълват документите. 

В последния момент обаче ЦИК забрани други да попълват декларациите за участие във вота на избирателите, които не знаят български, и това допълнително забави процеса.

В секциите също се говореше на турски въпреки забележките на консула, което доведе до забрана от Централната избирателна комисия секционните избирателни комисии да се говори на друг език, различен от българския. Изселническите организации обаче протестираха с аргумента, че е нормално те са забравили българския език.

Пред училището в Йенибалар имаше разлепен плакат на политическа сила. Някои от избирателите открито агитираха за конкретни кандидати.

Избиратели разказаха, че се агитира за определени кандидати по два начина. Единият е със заплахи, че ще им бъде взето българското гражданство и личните карти и така няма да могат да пътуват до България и ЕС, а вторият е, че един от кандидатите имал снимка в Испания с кюрдския лидер Селяхаттин Демирташ, който беше задържан преди дни от правителството на Реджеп Тайип Ердоган.

Към 20:35 часа местно време опашка вече нямаше и да гласуват бяха останали около петима души.

От Външно министерство обявиха, че при гласуването в чужбина най-висока активност има в Турция - 14 759 души.