Омбудсманът Мая Манолова е изпратила днес до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде БТА.

Те са били поискани от представители на българи в чужбина, като целта е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуването им. С проекта на Закона за изменение и допълнение се предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.

"Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора - избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум - октомври 2015 г." мотивира се Манолова.

Създаване на МИР "Чужбина", създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства, активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции са сред предложените от Мая Манолова промени в ИК.