Съдбата на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, който тихомълком беше предаден на турските власти вчера, стана повод за тежка размяна на реплики между МВР, омбудсмана и юристи.

Действията на нашата страна, чийто съд на два пъти не даде привърженика на Фетхуллах Гюлен на Анкара, но след това тихомълком (и вероятно в нарушение на няколко закона) го транспортира до "Капъкуле" заради неизрядни документи, бяха похвалени от президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

МВР днес лансира нова версия - че Бююк е застрашавал националната сигурност.

Газим ли международното право?

Не мога да коментирам основанията за издаване на заповедта за експулсиране на турския гражданин Абдуллах Бююк, но мога да кажа, че не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

Тя не е запозната с основанията за заповедта и призна, че е научила за случая от медиите.

Според Манолова незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране представлява противоречие с нормите на международното право, на българската конституция и на Закона за чужденците.

"Има възможност в случаите, в които чужденец, по отношение на който има някакви обстоятелства – може да се укрие – може да бъде принудително настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци до тяхното възможно експулсиране”, каза общественият защитник.

И БХК не знае

Тя посочи, че за отвеждането на Абдуллах Бююк до границата не са уведомени и неправителствените организации, които по закон трябва да наблюдават процеса заедно с нея. Организацията, с която дирекция „Миграция” има сключено споразумение, е Български хелзинкски комитет.

Манолова каза и че нито тя, нито БХК са били информирани за извършените 31 експулсирания от началото на тази година, за които МВР информира по-рано днес.

Тя ще отправи незабавно препоръка до МВР, с която да настоява „да изпълняват своето законово задължение да информират” и нея, и правозащитните организации, с които има сключени споразумения за изпълнението на подобни административни мерки.

Опасен ли е за националната сигурност?

От февруари МВР обменя данни за Бююк с „Интерпол”. Оттам идва информацията, че той представлява заплаха за националната сигурност на страната. „Последният обмен на информация е от понеделник, има данни, които са доста обезпокоителни” заяви зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Турчинът е задържан вчера в „Младост” при рутинна проверка на пътя.

Предишния ден е издадена заповед за принудителното му извеждане от страната. Изведен беше веднага през „Капъкуле” при Одрин.

Повод за извеждането му обаче е че Бююк пребивава в страната с невалидни документи и че му е отказано политическо убежище. 

”Заповедта е издадена на 9 август. В нея е предвидено непосредствено изпълнение. Не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира в процедура за убежище. Ако е бил застрашен за своите убеждения, е можел да отиде да подаде искане в ДАБ”, заяви директорът на дирекция „Миграция” старши комисар Николай Николов.

От кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова обясниха, че са отказали убежище на Бююк, защото не са налице основания за такава закрила, и че преди отказа са се консултирали с ДАНС.

А защо никой не разбра?

Според МВР, те не са задължени да уведомяват за всеки чужденец правозащитните организации.

„Нямаме разписано задължение да уведомяваме за всяка заповед омбудсмана. От началото на годината сме извели над 500 лица”, подчерта Николов.

Какъв е резултатът?

На Бююк не е осигурена закрила и възможност да обжалва заповедта, и е предаден на държава, където върху него може да бъде упражнено насилие, подчертават юристи.

Пред bTV адвокат Марин Марковски, представлявал Абдуллах Бююк, заяви, че още през март, когато българският съд отказа да екстрадира клиента му, в съдебната зала е имало натиск от страна на турските власти той да бъде екстрадиран. 

Още преди седмица пред bTV Бююк казва, че се опасява за неприкосновеността на имуществото си в Турция и близките му да не пострадат от негови медийни изяви след като на първи август Турция обяви че ще прати делегация в България, за да го върне.

"Когато едно отвличане не се прави по правилата на писаното право, то то е гангстерско, то е мутренско отвличане. Това се случва реално, когато държавата ни се мутризира, когато властта действа като гангстерска група. Какво да очакваме ние да ни се случи?", запита адв. Михаил Екимджиев.

Извеждането от страната на Бююк е скандално и прокуратурата трябва да образува дело за злоупотреба с власт, смята правозащитникът.