След продължило цял ден заседание, Централната избирателна комисия реши по колко секции ще бъдат открити в чужбина за вота на 6 ноември.

Най-много, по 35 – колкото е и законовият максимум, ще има в САЩ, Великобритания и Турция. В Испания ще може да се гласува на 27 места, в Гърция те ще са 13, във Франция - 10, а в Италия - 9.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че броят на секциите в южната ни съседка се определя на база на мотивирано предложение от консулското и дипломатическото представителство.

Снимка: bTV

Решението на ЦИК дойде въпреки заявленията на над 34 000 българи в чужбина, които се бореха срещу ограничението за броя на секциите. Най-много желаещи имаше именно във Великобритания, Турция, Германия и САЩ.

Още през април българите  в чужбина бяха огорчени от намеренията на парламента да отмени или да ограничи възможността за гласуване извън дипломатически представителства.

Седем месеца по-късно най-активните ни сънародници, които водят класацията по подадени заявления, се чувстват излъгани.

Ще отидат ли до урните онези 80 000 българи в чужбина, които не живеят в градове с българско посолство или консулство ще разберем на 6 ноември.

Правилно ли е ограничението до 35 секции за гласуване в чужбина?