Депутатите „извадиха” оградата по границата с Турция от закона за обществените поръчки. Така нормативният акт няма да се прилага когато се извършват услуги, доставки или строителство по съоръжението. Решението стана факт с приемане на второ четене на изменения в Закона за обществените поръчки.

От БСП и ДПС възразиха срещу промяната и даването на възможност и за ремонтите на оградата по границата да не се правят обществени поръчки.

Правите това, за да няма прозрачност, за да не може да се сравняват офертите за поддръжка, за да може без обществена поръчка, без яснота, без прозрачност да се правят далаверите за поддръжка на оградата, каза Филип Попов от БСП.

Този текст е ненужен и подсилва усещането у обществото, че около тази ограда текат нечисти процеси, заяви Хамид Хамид от ДПС. Народното събрание трябва да се ограничи от приемане на текстове, които създават хранителна среда за корупция, заяви Йордан Цонев от движението.

Странджа е особена планина с много пресечен терен и е трудно предвидимо какво ще се случи при един порой, заяви Диана Саватева от ГЕРБ. Съоръжението е стабилно на повечето места, не може за пробив от 10 метра да се вадят изводи за надеждността на цялата ограда, подчерта тя. Нищо няма да се замете, защото така или иначе върви досъдебно производство, каза депутатът. По думите й обаче няма нито привлечени обвиняеми, нито е повдигнато обвинение. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, за да се правят ремонти, попита тя.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че и сега в закона има текст, който регламентира как се действа при форсмажорни обстоятелства, каквито са природните бедствия. Това е закон за златната дупка, коментира Иван Иванов от БСП. Като замине снегът, вероятно и оградата ще замине, коментира той.

Златна дупка има само в аргументите против приемането на този закон, заяви Христиан Митев от Обединените патриоти. Димитър Лазаров от ГЕРБ допълни, че ако ще се говори за златни дупки, то трябва да се отбележат "Цанков камък" и Водното огледало в Кърджали. Данаил Кирилов от ГЕРБ попита каква ограда по границата е била изградена по време на правителството на Пламен Орешарски - едноредова или двуредова, какви са били разходите, кои са били доставчиците.

Одобрявате ли оградата по турската граница да се ремонтира без обществени поръчки?