МВР вече работи по информации за купуване на гласове за изборите в Северозападна България. Това обяви пред БНР служебният премиер проф. Огнян Герджиков.

„До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани”, подчерта той, като определи контролирания вот като „изключително зловредни и срамящи България практики”.

Герджиков изрази „вътрешното си убеждение”, че Конституционния съд няма да касира изборите заради провала на машинното гласуване: „Основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично. Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо”.

Герджиков защити и серията от рокади на всички нива и във всички администрации, извършени от неговото служебно правителство: „Да, има смени, никой не е абониран за властта. Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си”.

По думите му смяната на полицейски шефове била решение на силовия министър с оглед осигуряването на демократични и честни избори и не става дума за извършени от тях престъпления.

Подозрително за екоактивистите

Огнян Герджиков коментира и предизвикалото скандал решение на МОСВ от последните часове преди националния празник, с което се ускорява влизането в сила на плана за управление на парк „Пирин”. Според екоактивисти планът ще доведе до сериозно разширяване на ски зоната и до поголовна сеч в горите.

„Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение”, заяви Герджиков.

Той все пак отбеляза, че все още планът не е влязъл в сила и предстои дебат в Националния екологичен съвет преди окончателният проект да влезе за одобрение в МС.