Две седмици преди изборите, Варна е с нов кмет. Само месец, след като встъпи в длъжност, временно изпълняващият длъжността Христо Бозов беше свален от Общинския съвет. Постът до насрочването на частичните местни избори пое архитект Димитър Николов. Досега той беше зам.-кмет по европейските въпроси.

На 27 март Христо Бозов беше подкрепен от всички политически партии и избран с пълно единодушие. Днес едва трима гласуваха „против" свалянето му от поста.

„Има хора, които тука са с мъжко поведение, има хора, които гледат как да изпързалят някой. За това всичките ми действия бяха насочени и към и срещу търговците от храма”, коментира доц. Бозов.

По думите на Бозов, той просто е искал в града да има спокойствие и да се работи. „Нито съм искал да се качвам в черния Мерцедес, даже съм го обявил да се продава на търг. Нито някакви други облаги съм имал през този период”.

Решението предизвиква гнева на протестиращите, които бяха в залата. Те застанаха зад Бозов.

Лидерът на ГЕРБ Иван Портних обяви, че са оттеглили подкрепата си към Бозов, тъй като обещали промяна на варненци, а градът имал нужда от работеща администрация. „По този начин промяна няма да има. На „час по лъжичка" се случват нещата. Ние това няма да го допуснем”, закани се Портних.

„Явно е, че за разлика от Кирил Йорданов, който успяваше през годините доста умело да угажда на всички, Христо Бозов, макар и за краткия период от време, в който е бил начело на общината, не е бил толкова удобен. Явно е, че има и по-удобни от него”, смята Костадин Костадинов, общински съветник

Като основен приоритет пред себе си, новият кмет Димитър Николов постави провеждането на честни избори. Николов каза, че ще има кадрови промени в общинската администрация.